Tuncer ERGÜVEN

Tuncer ERGÜVEN

RİZE VE MALTEPE ÜNİVERSİTELERİNİN KALKINMA SEMPOZYUMUNDAN GERİ KALANLAR


23.02.2012 Perşembe günü saat 09.30 dan başlayarak akşam 19.00 kadar devam eden bir sempozyum izledik.
Sempozyum 3 ana bölümde organize edilmişti.Sırası ile önce Rizede sanayi olanakları ve çay sektörü konu edilmişti.İkinci olarak kültür ve turizm sektörü ,üçüncü olarak Rize için yeni konuşulmaya başlanan uluslar arası ticaret ve lojistik olanakları gündem konularıydı.
Fakat bu oturumlardan önce Sn. Bakan Hayatı Yazıcı ile beraber seyahat eden THY Yönetm kurulu başkanı,Teknoloji bakan yardımcısı Prof.Karan,Savunma Bakanı yardımcısı Sn.yardımcı,ve 5 protokol konuşması sonucu Sn. Hayatı yazıcının kapsamlı ve anlamlı konuşması ile esasen sempozyum başladı ve bitti.
Sn.Yardımcı,Rizede yapılan bir çok teşebbüs netice almamıştır.nedeni üzerinde durmak gerekir anlamında ifadelerde bulunurken,Geçmiş dönem milletvekili olarak yıllardır denizcilik sektöründe faaliyet göstermesine rağmen Rize serbest bölgesinin çalıştırılmamasına,kapatılmasına çalışışanlara,Rize de yatırıma alınan ve kaynak bulunamadı gerekçesi ile iptal edilen Liman ve demiryoluna neden ilgisiz kaldığını açıklamadığı gibi sabahki oturumdan sonra çıkıp gitti.
1975-1980 lerde Rize çay sektörüne bağlı kılınamaz,başka üretim ve gelir kaynaklarına bakmamız gerekir dediğimizde aldığımız tepkileri ,1993-1996 arası çalışmaları ile çay destekleme projesi ile gündeme ve yatırıma alınan projelere karşı çıkanları hatırladıkça Kavran Hocanın bu konudaki yaklaşımlarının olumlu karşılanması  Rize deki olumlu bir değişimdi.Birinci oturumda konaşan eski Vekil Bayramoğlu çay sanayicisi ve ulusal çay konseyi başkanı olarak Türk ve dünya çaycılığının mevcut durumunu gerçeklerle izah ederken Borsa Başkanı M.Erdoğanda tespitlere destek verirken,Çayın esas Patronu Çaykur genel müdürü çay konusunda sessiz kaldı.Organize sanayı bölgesi yerleri hakkındaki çelişkilere temasla yetindi.Çay sektörü hakkında konuşanların bir kısmı hala daha sektörün kendilerinin çay sanayi bulaşmalarından sonra başladığını zannederek gelecek ve mevcut durumun teşhisinde madem sorunları biliyorlar çözümleri de biliyorlar o halde fabrikalarında neden uygulamıyorlar ,bunlsrı anlatsalar daha iyi olacak.
Öğleden önceki oturum bitince bakan bey ve vali beylke hareket eden bakan yardımcıları ve onların peşindeki siyasi gurup yemeğe gittiler ve geri dönmediler.
Yani Sempozyuma öğleden sonra tebliğ sunan 10 kadar akademisyen ve uzman arkadaşlar sabah ki protokol konuşmalarını dinlemek için oraya gelmişler ,Rizeyi yeni tanımaya başlayanları dinlemişler ve saat 19.00 kadar salonda tebliğlerini sunarken bilgilerini,tecrübelerini ,yetkililere aktaramamışlardır.Sanırım Üniversitenin yayınlayacağı kitapçıkta yer alacak konuşma metinlerini okuyacaklardır.
Üniversitelerimiz rektörleri ve değerli hocaları zaman ayırmışlar tebliğ hazırlamışlar,bilgileri ve tecrübelerine aktarmak için bir araya gelmişler,salonda Çay sanayicisi yok ,Rize esnafı ve Tüccarı yok ,Turizmcisi yok , ulaştırma sektöründe hizmet verenler yok.
Peki neden.
Ticaret Odası başkanı yok ,yardımcısı konuşma yapıyor,Ticaret odası yönetim kurulu bile tam kadro yok,Borsa başkanı konuşuyor,üyeleri ve yönetim kurulu yok.
Peki Rizenin sorunlarının çözümü için demekki Üniversitenin katkısına ,htiyaz yok.
Rizede demir yolu-Liman projeleri yatırıma alınır iRizeli lerin kaprisi yüzünden yatırımdan çıkıyor,Trabzon veya Giresun demir yolu deyince Rize esnafı ve tüccarı sokakta bizde isteriz diye bağırıyor.Trabzonu eleştiriyor.
Rize Ticaret odası ve Borsa başkanlığı 3000 TLverip Rize de faaliyet gösteren uydudan yayın yapan iki TV ye naklen yayın yaptıramıyor ,kendi üyelerini oraya taşıyamıyor esnafa-sanayiciye-ötelciye duyuramıyorsa oturup düşünmek gerekir.Bu konuda sabah konuşmalarla dinleyicileri irşad eden lerin de kimlere ve nasıl bir topluluğa konuşma durumunda kaldıklarını ilgilerden sormalarında yarar vardır.Eğer Rize üniversitesinin dinleyicileri olmasaydı konuşmacılar 150 kişiye konuşacaklardı.
Rize Üniversitesine ve Maltepe Üniversitesine ve değerli rektör ve akademisyenlere sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.gerçekten çok iyi hazırlanmış tebliğler vardı.Afakt onları dinlemesi gerekn ler öğleden sonra tatile çıkmışlardı.
Önceki ve Sonraki Yazılar