RİZE EĞİTİM ŞURASI: VİZYON 2023

Bugünlerde Rize’de bir ilk yaşanıyor. 2023 yılında Rize’nin vizyonunu belirlemek için şûra çalışmaları başlatıldı. Her zaman eleştiri konusu olan “yukardan kararlar alınıyor, bize uygulamak düşüyor. Bizim fikrimizi kimse almıyor” yaklaşımının zıddına bir çalışma yapılıyor böylelikle…

rn

Bu amaçla tüm öğretmenlerden ve okul paydaşlarından öneri toplanmaya başlandı. Beş ana başlık altında fikirler bir araya getiriyor. Bu başlıklar şöyle;

rn

1.      Akademik Başarı.

rn

2.      Karakter ve değerler eğitimi.

rn

3.      Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler.

rn

4.      Hayat boyu öğrenme.

rn

5.      Kent kültürü.

rn

Rize’nin tamamında bulunan okul paydaşlarının teker teker önerileri toplanacak ve birleştirilecek. Sonra da bu öneriler hayata geçirilmeye çalışılacak. Dolayısıyla kimsenin eleştiri kozu olamayacak. Herkes bildiğini söyleyecek. Yani; “çorbada tuzum olsun” diye düşünüp de derdini kimselere anlatamayanlar hedeflerine ulaşmış olacak.

rn

“Ciddiye alınacak mı?”, “ Uygulamaya konulacak mı?” gibi mazeretlere sığınmak yok. Herkes ciddiye alınacak ve uygulanacak mantığıyla fikrini beyan etmeli. Yani herkes kendisini ciddiye almalı. 

rn

Çalışmada usul şöyle gerçekleşecek;

rn

a.       Her öğretmen ve okul paydaşı fikrini söyleyecek. Bu fikir beyanının formatı ise şöyle olacak;

rn

                                                       I.            Tespit edilen eksiklik nedir?

rn

                                                    II.            Bu eksikliğin olması ilin ne gibi kayıplarına sebebiyet vermektedir?

rn

                                                 III.            Düzeltilmesi için ne önerirsiniz?

rn

b.      Bu fikirler birleştirilerek okul raporu haline getirilecek.

rn

c.       İlçelerde okulların konuyla ilgili temsilcileri bir araya gelerek raporları birleştirecek.

rn

d.      İlçelerde kararlar tek rapora dönüşünce ilçelerin temsilcileri ve merkez ilçenin temsilcisi bir araya gelerek bir kez daha rapor birleştirecek.

rn

e.       Sonra 5 ayrı gurup olarak çalışmakta olan il komisyonu kendi alanına giren raporları toplayarak ilin tek raporu şeklinde bitirecek.

rn

f.       Bu rapor neticesinde teklifler incelenerek kimleri ilgilendirdiği (kültür, turizm, çevre, kent konseyi, mahalli idareler, sosyal hizmetler, diyanet… her kimi ilgilendiriyorsa) belirlenecek. Sonra da ilgililer de komisyona davet edilerek onların da fikirleri alınacak. Eklemek istediklerini ekleyecek. İmkânsız bulduklarının elenmesini önerecek.

rn

g.      Son olarak bu çalışmalar kitaplaştırılarak, görevliler belirlenerek, herkesin yapması gerekeni yapması sağlanacak.

rn

Böylelikle 2023 yılında bulmayı planladığımız Rize’nin temel taşlarını yerleştirmiş olacağız. Anlayacağınız, kimse eleştiremeyecek. Beğenmediğini düzeltmenin hamurunu kendisi yoğuracak. Eleştirmeyi davranışa dönüştürenleri de en azından bir süreliğine arşive kaldıracağız.

rn

Bizim hayal ettiğimiz şûra bu. Kimin haklı olduğuna zaman karar verecek. Aslolan samimiyet. Kendimiz çizip kendimiz oynayacağız. Beğenmediğimiz zaman da başkalarını değil, kendimizi fırına vereceğiz. Tabii ki, uygulama yetkisini ve görevini ifa edenler de hesabını vermek şartıyla…

rn

Bu çalışmada bir tek ideolojimiz olmalı; o da “Rize’nin her alanda kalkınması.” Balonlarla oynama dönemi bitmeli.
Önceki ve Sonraki Yazılar