
İsmet KÖSOĞLU
RİZENİN İLÇELERİ
Son zamanlarda küçük bir il olan Rize’mizde yapılan hizmetlerin ilçeler arası paylaşımı konusunda birçok konuda ayrımcılık yapıldığını görüyoruz.
Belki ilgililerin hoşuna gitmeyecek, memnun olmayabilecekler ama gerçek ortada.
Bilhassa Rize merkeze yakın ve doğu kısımlarda bulunan ilçelerin ya yöneticileri, yerel siyasetçileri çok iyi çalışıyor ya da devlet desteği yukarıdan ayrıcalıklı geliyor.
Yazıyı niye yazdım hatırlatmak istiyorum.
Yerel haberlerde dikkatimi çekti. Ardeşen’de DOKAP destekli ekoturizm köyü hazırlığı için protokol imzalanmış.
Rize’de 4 mevsim turizm yapılması için İl Özel İdaresi tarafından 2-3 yıl önce başlatılan projeyi tam unutmuşken Ardeşen’de imzaların atılması başarılı bir çalışmanın ürünü olsa gerek.
Demek ki yereldekiler çalışıyormuş. Tebrik ediyorum.
Turizm Master Planları Yapılıyordu
4 mevsim 365 gün turizm çalışmasında Rize’nin en güzel ve bakir köylerinden İkizdere-Çifteköprü ile dünyanın tünelden dolayı tanıdığı (2008’de AKP döneminin Turizm Bakanlığı tarafından kış sporları merkezi ilan edilen) Ovit projesi de yer alıyordu ama gel gör ki bugüne kadar ne konuşuldu ne imza atıldı.
Büyük ümitlerle İl Özel İdaresi tarafından Rize’de 4 bölgede 4 mevsim 365 gün sürdürülebilir turizm yapılması amacıyla başlayacak çalışmaları heyecanla bekliyorduk. Şöyle ki valiler ve yetkililer başkanlığında sunumlar, toplantılar yapılırken çok cafcaflı açıklamalar basında yer aldığında hizmet gelecek diye ümitlenmiştik.
İkizdere’nin Ovit Bölgesi'nin "Dört Mevsim Zirve Tatili", Güneysu ilçesinin Handüzü Yaylası'nın "Dağ Yolculuğu", Ardeşen Deremezra Bölgesi'nin "Geleneksel Köy" ve İkizdere Çifteköprü Bölgesi'nin de "Sağlık Vadisi" olarak master planları ve 2 katlı yöreye uygun yapıların inşa edilmesi uygun görülmüştü.
Birçok hizmette olduğu gibi burada da öncelik doğu taraftaki ilçelerde, örneğin Ardeşen. Gayet normal tabii ki; DOKAP Başkanı Ardeşenli, Ardeşen, Güneysu varken İkizdere’ye kim bakar? Hem vekili yok hem siyasetçileri sessiz.
Anzer Vadisi 1999 yılında Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgesi ilan edilmişti, unutuldu.
Çamlık Köyü'nde 90’lı yıllarda Özel İdare tarafından özel belgeli turistik otel yapılmış, daha iki yıl önce ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle tamamen yıktırıldı, yerinde tesis yok, yeller esiyor.
Cimil Vadisi'nde 2 yıl peş peşe önemli bir etkinlik olarak Dağcılık Federasyonu ve Spor Bakanlığı destekli Dağ Kayağı Şampiyonası yapıldı, nasıl olduysa 2025 yılı programı engellenerek Güneysu’ya kaydırıldı ve İkizdere’de yapılmadı.
Umarım Ardeşen’de başlayan projenin devamında 4 mevsim turizm projesi Çifteköprü ve Ovit’te yapılarak devam eder.