Prof Dr. Ali ERTUĞRUL için mevlid'i şerif okutulacak

Prof Dr. Ali ERTUĞRUL için mevlid'i şerif okutulacak

Türk Pediatrik Kardiyolojisinin duayen hocalarından Prof. Dr. Ali ERTUĞRUL’u kaybettik… Türk Pediatrik Kardiyolojisinin duayen hocalarından Prof. Dr. Ali ERTUĞRUL hocamızın vefatını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Bugün vefat eden Hocamız için yarın 10 Kasım 2014, saat 12.00’de Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsünde tören düzenlenecektir, törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı Şakirin Camisinde ikindi namazı sonrasında sonsuzluğa uğurlanacaktır. Türk Çocuk Kardiyolojisinin kurucularından ve bu al

8 Kasım 2014 günü fevat eden Prof Dr. Ali ERTUĞRUL için 17 aralık Çarşamba günü akşam namazına müteakip Rize Eski Orta Camisinde mevlid'i Şerif okutucak.Bütün vatandaşlar davetlidir
 

PROF. DR. ALİ ERTUĞRUL ÖZGEÇMİŞİ

1942’de Erzurum Lisesi’nden, 1948 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1949 ve 1952 yıllarında Erzurum Şenkaya Hükümet Tabipliği ve Ordu Belediye tabipliği yaptı. 1953-1958 yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerine giderek Çocuk Hastalıkları ve Kalp Hastalıkları İhtisası yaptı. Bu arada dünyada ilk kez olarak arkadaşları ile geliştirdiği özel bir mikrofonla kalp içinden gelen sesleri kaydetmeyi başararak çeşitli kalp hastalıklarının bu yolla teşhisini sağladı. Aynı alet 1957 Ekiminde Rusların uzaya attığı ilk Sputnik’deki Layka adlı köpeğe kondu ve dünyadan kalp sesleri takip edildi.
1959 da Ankara Üniversitesi Hacettepe Çocuk Hastanesinde öğretim görevlisi ve 1960 da Doçent, 1965 yılında Profesör oldu. 1958-65 yılları arasında Hacettepe Hastanesinin kardiyoloji bölümünün kurulması ve geliştirilmesinde önemli katkılarda bulundu.
1962 yılında Rokfeller bursunu kazanarak Amerika Birleşik Devletlerine gitti. 1969-1970 yıllarında Pennsylvania Üniversitesinde visiting profesör ve aynı üniversitenin çocuk hastanesinde konsültan olarak çalıştı.
1966 yılında Tıp Fakültesini kurmak üzere Erzurum’a gitti. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinin binalarını, hastanelerini, laboratuarlarını, lojmanlarını yaptırttı ve tüm hocalarını 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamladı.
Sağlık bakanlığı ile yapılan protokol gereği civardaki tüm sağlık ocaklarına bilimsel eğitim ve konsültasyon sağladı.
Prof. Dr. Ali Ertuğrul klasik ders kitaplarına geçen Cami arazı adlı çocuklarda hipotiroidiyi teşhis eden bir araz bulmuş ve ayrıca arterlerin uzayıp bükülmelerine ait yeni bir hastalık olan Turbil Sendromu’nu keşfetmiştir. 1974 yılında Hacettepe Tıp Fakültesinde hekimlik ve eğitim uygulamasına yardımcı, konjenital kalp hastalıklarının teşhisini bilgisayarla mümkün kılan özel bir alet geliştirmiştir.
1966 da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, sonra da Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü yaptı. Eskişehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanlığı, 1970-1975 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, 1982 de Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanlığı görevlerinde bulundu.İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsünde 1983 yılında Çocuk Kardiyolojisini kurdu. 1990 yılında emekli oldu. Atatürk Üniversitesi Vakfı, Türk Kardiyoloji Vakfı, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı ve Marmara Üniversitesi Allerji-Onkoloji Vakıflarının kuruluşlarında aktif görev ve önderlik yaptı.
Yurt içinde ve dışında çeşitli bilimsel dergilerde 82 adedi yabancı dilde olmak üzere 120’den fazla bilimsel yayını vardır.



Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.