ÇAY ÜRETİCİSİ ARTAN GÜBRE FİYATLARINDAN DERTLİ

ÇAY ÜRETİCİSİ ARTAN GÜBRE FİYATLARINDAN DERTLİ

ÇAY ÜRETİCİSİ ARTAN GÜBRE FİYATLARINDAN DERTLİ Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Doğu Karadeniz'deki 4 ilde tarımı yapılan yaş çayda hasat dönemine yarın başlanacağını açıkladı.

 ÇAY ÜRETİCİSİ ARTAN GÜBRE FİYATLARINDAN DERTLİ

Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Doğu Karadeniz'deki 4 ilde tarımı yapılan yaş çayda hasat dönemine yarın başlanacağını açıkladı. 
 
Çaykur Genel Müdür Vekili Alim, 2019 yılı yaş çay kampanyasının 10 Mayıs'ta başlayacağını belirterek, sezonun, çay üreticisine hayırlı olmasını diledi. Geçen yıl 732 bin ton yaş çay alımı yaptıklarını hatırlatan Alim, Geçen yıl özel sektörün yavaş gitmesiyle biraz daha fazla çay aldık. Stoklarımızda 70 bin ton kuru çayımız var. Bu yılki alımlarda kaliteye önem vereceğiz. Herkesi bu konuda uyardık. Mevzuatına uygun çay alacağımızı duyurduk. Bu yıl 'Çay satamayacağız' diye bir algı oluyor. Öyle değil, daha güzel bir satış olacak. Amacımız çayı almamak değil güzel ve kaliteli çay almak. Eksperlerle yaptığımız toplantılarda bir vatandaşın bir beze çay, bir beze ot koyup sattığını ilettiler. Bu derece olaylar yaşanabiliyor. Çayın bezinin açılmasının bir zararı yok. Hep birlikte hep beraber çayın daha kaliteli olması için çalışıyoruz. Çayın kalitelisini satmak gerekiyor. Biz yanlış yaptığımızda bizi uyarın. Biz uyarıları dikkate alır, yanlışımız varsa düzeltiriz. Ben de üreticiyim. Çayı çay gibi toplamalıyız diye konuştu. 
 
'RANDEVULU ÇAY ALIM SİSTEMDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI'
 
Mayıs ayı çay alım kotasının dekara 500 kilogram olarak belirlendiğini açıklayan Alim, Mayıs çayı kaliteli olursa bunu ikinci sürgünde yükseltiriz; ama üreticilerden yaş çayı kalitesiz odun gibi alırsak kotayı düşürürüz. Bu yıl biraz geç başlayan çay sezonunda rekoltenin düşeceğini düşünmüyorum. Bu sene 4'üncü sürgün çay olamayabilir. Randevulu sistemde 'gurbetçi' denilen müstahsilimiz yarından itibaren gelip çayını kotasız satabilir. Erken toplayanlara öyle bir hak veriyoruz. Ama ondan sonra 5 dekara kadar 3 gün, 5 ile 10 dekara kadar 4 gün, 10'dan sonra ise her gün çay alınacak. Geçen yıl randevulu sistemi üçüncü sürgüde müstahsilden gelen talebe göre kaldırmıştık. Bu yıl ise bu şekilde bir değişiklik yaptık dedi. 
Çaykur Genel Müdür Vekili Alim, yaş çay taban fiyatının ise 16 Mayıs'ta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklanacağını kaydetti. 
 
ÇAY ÜRETİCİSİ ARTAN GÜBRE FİYATLARINDAN DERTLİ
 
Doğu Karadeniz'de 4 ilde tarımı yapılan ve yarın başlayacak çay hasadı öncesi üreticiler, artan gübre fiyatlarından yakınıyor. 
Doğu Karadeniz'de 4 ilde tarımı yapılan yaş çayda hasat dönemi yarın başlayacak. Çay tarlalarında hazırlıklarını sürdüren üreticiler, artan gübre fiyatlarının kendilerini zor duruma bıraktığını belirterek Ziraat Odaları'nın sorunları ile ilgilenmediğinden yakındı. 
Çay üreticisi Dursun Öztürk, mahsullerinin verimli olması için bahçelere gübre verdiklerini belirterek Bu yıl gübre fiyatları hemen hemen ikiye katlandı. Geçen yıl ki fiyatından yüzde 80 artış oldu. Mecbur gübre veriyoruz, gübre vermezsek verim olmuyor. Ama bu maliyetleri karşılamakta zorlanıyoruz dedi. 
 
Yaş çaya uygulanan desteklemenin gübre artışına gittiğini anlatan Hatice Koç da Maalesef yapılan zahmetlerin karşılığını alamıyoruz. Yaş çay fiyatında iyileştirmeler yapılmalı. Her şeyin fiyatı artı. Çay fiyatı da artmalı yoksa çay tarımı ile uğraşan kimse kalamayacak.ö diye konuştu.  
Şenol Akarsu ise önceki yıllarda yaş çaya verilen destekleme parası ile gübreyi aldığını belirterek Bu sene üzerine bin lira katarak gübre aldık.

Ziraat Odaları var ama çiftçiyi, çaycıyı desteklediği yok. Hiçbir şeyi savundukları yok. Gübre artışları ile ilgili bir şey söylesinler, yapsınlar. Sadece defter başına 40 lira bizden para alıyorlar. Çay üreticisine hiçbir karı yoktur dedi.   

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.