Nevzat Paliç'ten Şok İddia!

Nevzat Paliç'ten Şok İddia!

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yıllardır çay tarımında kullanılan kimyasal gübrenin, aynı zamanda bomba yapımında kullanıldığını ileri sürdü.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yıllardır çay tarımında kullanılan kimyasal gübrenin insan sağlığı başta olmak üzere toprak yapısına olumsuz etkileri olduğunu belirterek, 25.5.10 kompoze gübrenin aynı zamanda bomba yapımında kullanıldığını ileri sürdü.

Paliç yaptığı açıklamada çay tarımının geleceği için organik gübrenin önemine değinerek, "Biz üreticinin ve Türk çay sektörünün geleceği için organik tarıma ve organik gübre kullanımına geçilmesini destekliyoruz. Bu dönüşümün mutlaka yapılması gerekir. Ancak gübre kullanımı ile ilgili yapılacak tüm düzenlemelerde Çaykur'un vereceği karar dikkate alınmalıdır. Organiğe dönüşümde toprak analizlerine göre bölgesel özellikler taşıyacak farklı gübre çeşitlerinin kullanılması fikrine katılmıyoruz. Gübre farklılıkları ürüne göre olur. Bizim elimizdeki çay tek üründür. Bu nedenle uygun görülecek tek tip bir gübrenin tüm bölgelerde kullanılmasından yanayız. Eğer aksi olursa iş ticarileşir amacının dışına taşınır. Kimyasal gübre insan sağlığına olduğu kadar toprak yapısına da önemli oranda zarar vermektedir. Bu gübre taş ocaklarında patlayıcı olarak kullanılmaktadır. Bomba yapımında kullanılmaktadır. Yıllarca topraklarımıza bomba serdik" dedi.

Rize'de çay tarımında halen 25.5.10 kompoze olarak adlandırılan azot, fosfor ve potasyum içirikli gübre kullanılıyor.

"KÖKTEN SÖKÜME KARŞIYIZ"
Çay bahçelerinin yenilenmesinde 'kökten söküm' projelerinin Rize için yanlış olacağını vurgulayan Paliç, "Çay bahçelerinin yenilenmesi gerekiyor. Ancak bu yenileme çalışmalarında kökten söküm yapılarak yeniden tohumdan fide elde edilmesi doğru olmaz. Bunu gerçekleştirmek mümkün değil. Çay üreten diğer ülkelerde olduğu gibi toprak altından kesim ile çay bitkisinin yenilenmesini gerçekleştirmemiz mümkün. Rize'de çay bahçelerinin yüzde 90'ı meyilli arazilerdedir. Çay 2 metre kazık köke sahip bir bitkidir.

Kökünden söküm yapıldığında, yeni ekilecek bir tohumun aynı uzunlukta kök uzatması 5 yıl zaman alacaktır. Buda böylemizde heyelanların artıracak bir etkendir. Kök sökümü yapılmadan kökten kesim yapılırsa, toprak üzerinde bitkinin yeniden filizlendiği gibi toprağın altına doğruda yeniden kök verdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Söküm yapılmadan mevcut kök üzerinden kesim yapılırsa çay bahçelerinin yenilenmesi daha kolay olacaktır. Bu yenilemede de 20/1 oranında yenileme yapılarak zamana yayılması ve üreticinin doğacak gelir kaybının sülbansie edilmesi gerekir" dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.