Mayi'den Ak Partiye 14 Soru

Mayi'den Ak Partiye 14 Soru

MHP Rize İl başkanı Zeki Mayi 14 nokta soru sordu. En ilginç soru ise Çaykur'a: Habersiz aldığınız 550 pazarlamacı çay satışınızı ne kadar artırdı?

Milliyetçi Hareket Partisi Rize İl Başkanı Zeki Mayi, Adalet ve Kalkınma Partisi’ne geçmiş günlerde yönelttiği bazı soruları yeniden gündeme getirerek, “AKP, sorularımızı cevaplamaktan kaçmaktadır.” dedi.

Mayi, başta çay ve Çaykur’daki sorunlar olmak üzere, Mayıs ayında Başbakan Erdoğan ve 6 Bakan’ının açılışını yaptığı 1944 adet projenin nerelerde uygulandığı, demiryolu, HES’ler, sel ve heyelanlara neden olan derelerin ıslahı gibi Rize’nin temel konularında Ak Parti’ye yönelttiği soruları tekrarladı.

İşte Mayi’nin Ak Parti’ye yönelttiği sorular:

1 – 12 Mayıs 2012 Cumartesi günü AKP tarafından kamuoyuna ilan edilen: 1884 adedi köylerde olmak üzere Rize genelinde toplam 1944 adet tamamlanmış proje hangi ilçe, belde, köy veya mahallede bulunmaktadır?

2 – 2011 yılında Rize’de yaşanan sel felaketinden hiçbir ders almamış görünen AKP, derelerin ıslahı ile ilgili olarak hangi projeyi yürürlüğe koymuştur? Belediye başkanının da ifade etmiş olduğu üzere HES’lerin bu dereler üzerinde olumsuz etkileri nasıl giderilecektir?


3 – Doğu Karadeniz bölgesi için önem arz eden Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projesinden Rize’nin yararlanması için hangi adımlar atılmıştır?

4 – 7–23 Şubat 2014 tarihleri arasında komşumuz Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlenecek olan 22. Kış Olimpiyatlarından Rize’nin tanıtımı ve turizm potansiyelinin arttırılması için hangi adımlar atılmıştır?

5 – Türk Çay tarımı, çay üreticilerimiz ve Çaykur’un geleceği ile ilgili olarak:

1) Mevcut şekliyle 68 tarım ürününde uygulanmakta olan “Piyasa Denetin ve Gözetim” belgesi ne zaman çay içinde uygulanmaya başlanacaktır?


2) Türk Çay sektörünün sırtında bir kambur olan ve siyasi arpalık haline gelen Ulusal Çay Konseyi’nin görevine ne zaman son verilecektir?

3) AKP’nin Çay Kanun tasarsısı ile çay sektöründe de bir benzerini kurmayı planladığı ve TEKEL’in özelleştirilmesinin ardından kurmuş olduğu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Üst Kurulunu (TAPDK) kaldırılması kararının ardından, Rize AKP Milletvekilleri hala Çay Üst Kurulu’nun kurulmasında ısrarlı mıdırlar?


4) İthal çaylar için uygulanan mikrobiyolojik kriterlerin kapsamı; koliform grubu bakteri ile çevre ve insan kaynaklı diğer mikrobiyolojik kriterler açısından ne zaman genişletilecektir?

5) Tarım Bakanlığı tarafından ruhsat verilerek, Güneydoğu illerimizde açılan 60 adet çay harmanlama ve paketleme fabrikalarının, ruhsatları yenilenerek çalışmalarına göz yumulacak mıdır?

6) Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı olan TASİŞ tarafından, kolluk güçlerinin yakaladığı kaçak çayların satışına ve dolayısıyla faturalandırılmasına devam edilecek midir? Her yıl artan kaçak çay girişleri için hangi etkin uygulamalar gündeme alınacaktır?

7) Çay sektörü ve Rize için hem istihdam hem de katma değer üretecek olan Kafein Fabrikası ve Gübre fabrikası gibi yatırımlar ne zaman hayata geçirilecektir?

8 ) Çaykur’un KİT kapsamından KİK kapsamına alınması için hangi adımlar atılmıştır?

9) 2012 yılında tümüyle yenilenen ayrıca, TOBB ve TÜSİAD gibi birçok STK’nın talepleri doğrultusunda birçok kez revize edilen Türk Ticaret Kanununda neden çay ve fındık üreticileri gibi diğer çiftçilerimizin özel işletmelerle yaşadığı sorunların çözümünü sağlayacak düzenlemelere yer verilmedi?

10) Çay bahçelerinin yeniden ruhsatlandırılması amacıyla çıkarılan yasada, çay üreticilerinden tapu beyanı istemektedir. Hem 2B kapsamına giren çaylıklar için hem de hisseli tapularda çay tarım alanlarının daha küçülmesine neden olacak hata ve mağduriyetlerin giderilmesi için hangi çalışmalar yapılmıştır? Ayrıca Doğu Karadeniz bölgesindeki 2B’lerin büyük şehirlerimizdeki 2B’lere benzemiyor oluşu nedeniyle kaynaklanan mağduriyetler nasıl giderilecektir?

11) 2013 yılında Çaykur, 2012 yılında yapmış olduğu kapasite artırımı sonucunda üreticilerden ne kadar yaş çay almayı planlamaktadır? Ayrıca kapasite artırımı kota artışını beraberinde getirecek midir? Çaykur 46 fabrikasında ön stok soldurma ünitesi yapmayı düşünmekte midir?

12) Çaykur tarafından açıklanan randevulu yaş çay alım sisteminde; küçük çay üreticileri arasında günlük kontenjan farklılığından kaynaklanan adaletsizlikler ile büyük çay üreticilerinin hem çayın faklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelmesi hem de yüksek miktarda çay toplama sorunları için nasıl bir çözüm önerilmektedir?

13) Türk çayını markalaştırma iddiasında bulunan AKP, son günlerde kimi STK’lar ile gündeme getirmeye çalıştığı RE-EXPORT (ihracat amaçlı ithalat) uygulamasının, Türk çay sektörüne vereceği (dâhilde işleme rejimi ve hariçte işleme rejimi gibi) zararların farkında mıdır?

14) 2012 yılında Rize kamuoyuna dahi hiçbir ilan verilmeden, Çaykur tarafından bayilerine prim aktarımı yapılarak finanse edilmek suretiyle istihdam edilen 500 adet mörş (pazarlama destek elemanı) ve 50 adet süpervizör (pazarlama denetmeni) çay satışlarını % kaç artırmıştır? Bu 550 kişiye kaynak yaratan AKP ve Çaykur yönetim, kendi personeli olan çay eksperlerinin daimi işçi kadrosuna geçirilmesi için hangi çalışmaları yapmaktadır?

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.