Koah'ı İhmal Etmeyin

Koah'ı İhmal Etmeyin

Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr. Faik Özşahin, 14 Kasım Dünya KOAH Günü'nde sigara kullananları sigara bırakmaya ve 40 yaş üstündeki vatandaşları solunum testi yaptırmaya davet etti.

Halk Sağlığı Müdürlüğü, 14 Kasım Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında; göğüs hastalıkları uzmanları tarafından birinci basamak, ikinci basamak ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında halka ve personele yönelik olarak eğitimler verdi.

Rize İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Faik Özşahin, yaptığı açıklamada, "KOAH'I (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalık olarak tarif edebiliriz" diyerek şöyle devam etti:

"Bu hastalığın en kötü yanı, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir. Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur. KOAH hastalığının kesi teşhisinde solunum testi yapılır. KOAH erken teşhisi için sigara içen ve 40 yaşını aşmış herkes yılda bir kez solunum testi yaptırmalıdır. Uzun süredir öksürük, balgam ve en önemlisi nefes darlığı şikayetleri olan sigara içicilerde KOAH riski çok yüksektir. Bu kişilerin en kısa sürede solunum testi yaptırmaları gerekir."

Özşahin, KOAH tedavisinde başarılı olabilmek için sigaranın bırakılması, tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak, bulunmamak ve düzenli ilaç tedavisnin gerekli olduğunu söyledi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.