Hasan Karal'dan Ayder Müjdesi

Hasan Karal'dan Ayder Müjdesi

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Ayder Yaylasına kayak tesisi yapımı için sona gelindiğini belirterek 20 milyon euroya mal olacak projenin parasının hazır olduğunu ihalenin yapıldığını ve çalışmanın başlayacağını açıkladı.

ADALET MESLEK YÜKSEK OKULU AÇILIYOR

 AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, bilişim sektörü ile adliye ve ceza evlerinin alt yapılarının personel ihtiyacını karşılaması için Rize’de kurdukları Adalet Lisesinin ardından Adalet meslek Yüksek Okulu kurma karı aldıklarını belirterek “Yılda bu kurumlarımız ortalama 100 dolayında memur alımı yapıyor. Bu okul burada olmadığı için Rizeli gençler bu kurumlara giremiyordu. Başka illerde bu okulu okuyan gençler bu kurumlara memur olduktan sonra gelip 1-2 yıl kalıyor ve gidiyordu. Rize’nin çocuklarının buralarda istihdam olması için bu okulları açtık. Şimdi Muradiye Beldemizde Adalet Meslek Yüksek Okulu açacağız.  Rize’deki adliye ve ceza evlerinin elemanlarını Rize’de yetiştirmek istiyoruz.”

 4+4+4 İLE TÜRKİYE’DE EĞİTİME BİR ÖZGÜRLÜK GELDİ.

4+4++4 ile Türkiye’de eğitime bir özgürlük geldiğini ifade eden Karal, “İsteyen istediği okula gidebilecek. Devletin buralardaki sınırlamasını kaldırdık. Devlet öğrencinin iradesine ipotek koyamaz. Tek tip insan yetiştiriliyordu. Bu kalktı. Şimdi okullara peygamberimizin hayatı ve Kuran-ı Kerim dersi koyduk. İsteyen bu dersi alabilecek. Öğrencinin dini bilgileri alabilmesi için ilada İmam hatip lisesine gitmesi lazım. Anadolu, Ticaret, Endüstri meslek lisesine gitsin isterse orada da dini bilgileri alsın. İmam hatibe giderse tabii daha ihtisaslaşmış şekilde dini bilgileri almış olacak. Bu eğitim sistemi ile eğitim önündeki engelleri kaldırmış olduk. Eğitime zorunluluk getirerek ülkedeki eğitim seviyesini artırmış olacağız. 4+4+4 sitemi ile Rize’de eğitim alt yapısı konusunda bazı ihtiyaçları gündeme getirdi. Merkezde 7, ilçelerde 5 olmak üzere toplamda yaklaşık 12-13 okula ihtiyacımız var. Engeller kalkınca imam hatiplere büyük ilgi var. Ancak mevcut okul yetmiyor. Bu eksiklikler ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.”

 RİZE KALESİNE 100 MİLYON LİRALIK DEV PROJE

 Karal, Rize kalesine genel bir proje hazırladıklarını ifade ederek şunları söyledi:.”Kaleyi ilk yapıldığı durumu ne ise ona çevireceğiz. 100 milyon lirayı aşan bir proje olacak. Hastanenin oradan kaleye kadar bir çok istimlak ve yıkım yapılacak. Burada bir anlamda kentsel dönüşüm yapacağız. Rize’de tarihi ve turistik eser sayısı çok az. Rize bu konuda fakir, var olanları da değerlendirmek istiyoruz. Rize kale projesi hazırlandı ve 2012 yılı yatırım programına alındı. Şimdi bu yatırım için kaynak bulacağız. Turizm bakanlığından fazla Rize kalesinin projesinin maliyeti tutuyor. Bu proje ile Rize kalesini gerçek anlamda ortaya çıkaracağız. Sahilden kaleye patika yoldan yürünerek ulaşılacak. Ayrıca çat vadisindeki Zil kaleden sonra Kale-i Bala ‘yı da turizme kazandıracağız. Çat yoluna da 8.5 milyon harcadık.”

 RİZE LİMANI ULUSLAR ARASI TİCARİ LİMANA DÖNÜŞÜYOR

Rize liman ihalesinin yapıldığını ifade eden Karal, “Liman ihalesi yapıldı. Yakından çalışma başlayacak. 26 milyon liralık bir projedir. Toplamda 500 metre bir uzunluk daha yapılacak. Bu çalışma ile liman uluslar arası ticari liman haline gelecek. Dünyanın en büyük ticari gemileri Rize limanın a yanaşabilecek. Kamu ihale kurumunda ihalenin sonuçlanmasını bekliyoruz. Kısa bir süre sonra liman inşaatı başlayacak.”

RİZE’DE İLK ETAPTA 2 DERENİN ÜZERİ AÇILIYOR

Rize’de ilk etapta Değirmendere ile Müftü Mahallesi derelerinin üzerinin açılacağını ifade eden Karal, “Bunun için 7.5 milyon liraya ihale yaptık. Bu derelerin üzerinde ne varsa kalkacak. Rize’deki 6 dereyi açacağız. 2’sinden başladık. Geriye kalan 4 dereyi de sonra açacağız. Derelerin üzerine köprüler yapılacak. Halkımızdan bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Sadece dere üstünü açmak anlamında değil aynı zamanda bu dereleri turizme kazandıralım. Bu çalışma ile derelere artık kanalizasyon akmayacak. Bütün kanalizasyonları yeniden yapacağız. Buraları yeşil alanlara dönüştüreceğiz. Şehrin imarını değiştiriyoruz. Bu konuda kararlıyız. Rize’nin 6 deresi açılacak. Bunlar yakında başlayacak. Devletin veya vatandaşın derenin üzerindeki yapılar kalkacak. Selden sonra zaman geçti unuttuk bunu. Bir sel daha olursa o zaman suçlanacak tek kurum hükümet olacak. O zaman tedbirleri almamız lazım.”   

RİZE’NİN CADDELERİ YENİLENDİ

 KaraL, “Rize’nin bütün caddelerini yeniledik. Bunlar karayolları paraları ile oldu. Bu çalışma ile yolların altındaki su hatlarını değiştirdik. Kanalizasyon hatları değişti. Telefon hatları değişti. Karayolları genel müdürlüğünün ilin ana caddelerini değiştirdiği başka bir il yok. Bunu Rize belediyesinin imkanları ile yapsak 50 yılda bitmezdi.”

 AYDER’E 20 MİLYON EURO’LUK KAYAK TESİSİ GELİYOR

 Karal, “Ayder’deki kayak tesisinde sona gelindi. Yaklaşık 20 milyon EURO’luk bir yatırım olacak. Oda Türkiye’nin en modern kayak tesisi ve teleferik projesi olacak. Başbakanımız talimat verdi ve son sistem olacak. Parası da tahsis edildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yatırım programına alındı. Şuanda kayak tesisi yapımı ile ilgili dünyadaki örnekleri inceleniyor. Kısa süre sonra çalışma başlıyor. Dünyanın en önemli kayak merkezini Ayder’e yapacağız.”

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.