Arap atı Caş milyonlarca lira para kazandırıyor

Arap atı Caş milyonlarca lira para kazandırıyor

At sektörünün gözdelerinden Caş, devlete 29.7 milyon lira kazandırdı; spermi de çok değerli.

Yarışlardan ve satılan yavrularından para kazandıran Çaş, bu yıl ilk kez Fas'a ithal edilen spermalarıyla da para bastı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Caş'ın şimdiye kadar ülkemize 29.7 milyon lira para kazandırdığını belirtti.
NEYLE BESLENİYOR?

* CAŞ'ın yem karmasının yüzde 70'ini yulaf oluşturuyor. Bunun içinde yüzde 20 arpa, yüzde 5 kepek ve yüzde 5 de soya kullanılıyor.

* Yemine ekstradan, çiğ yumurta, kuru üzüm, incir, keçiboynuzu ve havuç konuluyor.

* Tarım Bakanlığı'nın sıfat dönemi denen çiftleştirme mevsimi, her yıl Şubat 15'te başlıyor ve Haziran 15'e kadar devam ediyor.
YAVRULARDAN 3.9 MİLYON LİRA

Bilden, şöyle devam etti: 'Çaş, ülkemize yavruları, aşımları, yavrularının kazandığı yarışlar ile para kazandırırken, bu yıl ilk defa spermaları ile de ülke ekonomisine katkı sağlamaya başladı. Caş, İzbatur ve Ayabakan aygırlarımızın Fas'a 25 doz spermasını sattık ve 80 bin dolar sperma geliri elde ettik.' Yılda 30 civarında Caş yavrusu sattıklarını anlatan Bilden, 'Bunlar ortalama 130 bin liraya gitti' dedi. Takvim'in haberine göre; Türkiye yavrulardan yılda 3.9 milyon lira gelir elde etti.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.