Trabzon'un Maçka ilçesindeki dünyaca ünlü tarihi Sümela Manastırı, bu yılki turizm sezonunda dijital rehberle gezilebilecek.
Trabzon'un Maçka ilçesindeki dünyaca ünlü tarihi Sümela Manastırı, bu yılki turizm sezonunda dijital rehberle gezilebilecek.
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Altındere Vadisi'nde Karadağ'ın eteğine kayalar oyularak inşa edilmiş Sümala Manastırı'nın, dünyanın en önemli kültür miraslarından biri olduğunu belirtti.
Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken manastırı, geçen yıl ortalama 450 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getiren Öz, bu yıl rakamın 500 bine çıkmasını beklediklerini söyledi.
Ziyaretçi sayısının artmasıyla tanıtım faaliyetlerine hız verdiklerini ifade eden Öz, Sümela Manastırı'nda bazı düzenlemeler yaptıklarını, bu düzenlemelerden birinin de kısa sürede devreye sokulacak olan dijital rehber olduğunu, sistem sayesinde manastırın ziyaretçilere daha iyi tanıtılacağını dile getirdi.
Öz, turlarla gelen ziyaretçilerin Sümela'yı tur rehberleriyle gezdiğini ancak ferdi gelenlere yeterince tanıtım hizmeti veremediklerini kaydederek, "Hedefimiz hem turla hem de ferdi gelen ziyaretçilerimize orada vereceğimiz dijital ekipmanla manastırın tanıtımını sağlamak" dedi.
Dijital rehberin nasıl olacağı konusunda araştırmalarının sürdürüldüğünü belirten Öz, ''Kulaklıklı MP3 ya da farklı bir dijital ortam. Arkadaşlarımız onun tekniğini, teknolojisini araştırıyor. Ciddi bir çalışma. Hem broşür hem de Sümela Manastırı hakkında sesli anlatım sistemini beraber oturtacağız ve önümüzdeki turizm sezonuna, 2014 yazına yetiştireceğiz'' diye konuştu.
-"Turizm sezonu sonunda restorasyon çalışmaları..."
Vali Öz, kültür ve turizm şehri Trabzon'un son yıllarda turizm konusunda önemli hamleler gerçekleştirdiğini vurgulayarak, kültür varlıklarını restore ederek turizme kazandırma konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Sümela Manastırı'nın restorasyonuyla ilgili projenin son aşamaya geldiğini bildiren Öz, restorasyon projesinin mart ve nisan aylarında kurula gelerek sonuçlanmasını, mayıs ve haziran aylarında da restorasyon ihalesini gerçekleştirmeyi düşündüklerini ifade etti.
Turizm sezonu sonunda da restorasyon çalışmalarının başlatılmasını hedeflediklerini dile getiren Öz, "Sümela ile ilgili ödenek konusunda sıkıntımız yok. Uzun vadeli çalışma gerektirdiği için detaylı ve güzel bir çalışma yapılıyor. Eskiden yapılan olumsuz restorasyonların da izini silecek, uzun vadeli sonuçlar verecek ve orijinaline uygun, geniş kapsamlı bir restorasyon çalışması yapılacak. Dolayısıyla Sümela, önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde restorasyonla orijinal yapısına kavuşup daha fazla ziyaretçiye hizmet edecek" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.