BALKAN HARBİ SIRASINDA 87. ALAY İÇİNDE YER ALAN TRABZON GÖNÜLLÜLER TABURU'NU ANMAK İÇİN TRABZON'DA ORTAHİSAR BELEDİYESİ TARAFINDAN "GİDİP DE DÖNMEYENLER" İSİMLİ ETKİNLİK DÜZENLEDİ
Balkan Harbi sırasında 87. Alay içinde yer alan Trabzon Gönüllüler Taburu'nu anmak için Trabzon'da Ortahisar Belediyesi tarafından "Gidip de Dönmeyenler"...
Balkan Harbi sırasında 87. Alay içinde yer alan Trabzon Gönüllüler Taburu'nu anmak için Trabzon'da Ortahisar Belediyesi tarafından "Gidip de Dönmeyenler" isimli etkinlik düzenledi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Gönüllüler Taburu'nu anmanın tarihe karşı bir sorumluluk ve önemli bir vazife olduğunu söyledi.
Karadeniz Yazarlar Birliği ile Ortahisar Belediyesi'nin bu sene ikincisini organize ettiği "Trabzon Gönüllüler Taburu'nun toplanma yeri olan Kalepark'tan başlayan programa Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ataman, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Karadeniz Yazarlar Birliği Başkanı Sebahattin Saruhan, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, Vali Vekili Hacı Osman Hökelekli, 17. Komando Tugay Komutan Vekili ve Garnizon Komutan Vekili Alb. Cemil Uzuner, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayfer Cihan, MHP Ortahisar İlçe Başkanı Salih Akkoç, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Karakaş, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öğrencileri, gaziler, şehit aileleri dernekleriyle, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Trabzon Gönüllüler Taburu anma etkinliğinde konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Evet, bu yıl gurur yılımız. Bir taraftan cumhuriyetimizin 100. yılını gururlu kutluyoruz. Şu anda bu toprakları bize bağımsız vatan yurdu olarak ilelebet yapan 87. Alay diye tarihe geçen, bu vatanın savunması adına gözünü kırpmadan şehadet şerbetini içen İstanbul'un müdafaası ve kurtarılması adına buradan hareket eden 511 Trabzonlu dedemizi bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyoruz. Tarihimizin bize yüklediği sorumluluk, şuur ve bu toprakları ne şekilde bize bağımsız vatan yurdu olarak bırakıldığını bilmemiz ve bu şuurla hareket etmemiz ve o bilinci gelecek nesillere taşımamız büyük bir sorumluluğumuzdur. Bu minvalde geç de olsa geçen yıl yazarlarımızın önerilerini bir vazife olarak addettik ve 511 Trabzonlu kahramanı bu mekânda anmaya devam edeceğiz. Ben dedemiz Fatih'in şu sözünü hatırlatmak istiyorum. 1453'te İstanbul fethedildiği zaman bütün seferler Osmanlı'da batıya doğru yapılırken; dedemiz Fatih "Trabzon fethedilmedikçe İstanbul'un fethi tamamlanmış olmaz" diyerek doğuya yönelmiş ve Trabzon'u fethetmiş. O Fatih'in torunları da İstanbul düşerse; Anadolu'da, Trabzon'da düşer diyerek Bulgarların İstanbul kuşatmasını engellemek için 511 kişi şu anda bulunduğumuz mekândan 16 Kasım tarihinde hareket etmiş ve bizim yaşamamız için şehit olmuşlar. Yani bugün biz onları rahmetle analım diye gözlerini kırpmadan şehit olmuşlar ve İstanbul'un kuşatılmasını engellemişler ve bu toprakları bize ilelebet Türk yurdu olarak bırakmışlar. Hepsini saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Ve anmaya da devam edeceğiz" dedi.
Trabzon Gönüllüler Taburu'yla ilgili çalışmalarından dolayı Tarihçi Veysel Usta'ya, Öğretim Görevlisi Kasım Bolat'a teşekkür eden Genç, "Bu 511 kahramanın arasından geri dönen Ali Rıza Çulha ve onun torunu Erdal Bey burada. 511 dedemizin, şehidimizin sadece iki tanesi geri dönüyor ve onlardan alınan hatıraları da değerli yazarlarımız bize ulaştırıyor. Bu hatıraları yaşatmak için gayret eden Yazarlar Birliğimize çok teşekkür ediyorum. Geri dönen gazilerimizin savaşa dair anılarını kitaplaştıran ve Osmanlıcadan çeviren Veysel Usta Hocamıza ve Çatalca Muharebesi'ni bize olduğu gibi yansıtan, kitaplaştıran Kasım Bolat Hocamıza çok çok teşekkür ediyorum. Geç de olsa andığımız bu değerlerimizi, ecdadımızın yaptıkları kahramanlıkları çeşitli formatlarla beraber gençlerimize, öğrencilerimize anlatıp onların tarih şuurunu zenginleştirmemiz lazım" diye konuştu.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman ise şehitleri rahmetle ve minnetle yâd ettiklerini belirterek "Tarih şuuruna ulaşabilmek için tarihe sahip çıkmak gerekir. 1912'de bizim "Fişek gibi Uşaklar" buradan gittiler. 1912 Osmanlı dönemi daha sonrasında ise Cumhuriyet dönemi. Bizim uşaklar yine fişek gibi. Trabzon'un özel bir tarafı vardır. Trabzon Abdülhamit ile Atatürk'ü barışık tutan bir şehirdir" ifadelerini kullandı.
Ortahisar Müftüsü Dr. Selami Bağcı'nın şehitlere dua etmesinin ardından etkinlik, yürüyüş konvoyunun bando eşliğinde gönüllülerin Gülcemal Vapuru'yla hareket ettiği Trabzon Limanı'nda denize çelenk bırakmasıyla son buldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.