Yeşil Yol Davasının Sanıkları Beraat Etti
Çamlıhemşin'de, 9 ili kapsayan 'Yeşil Yol Projesi' kapsamında, Yukarı Kavron ve Samistal yaylaları arasındaki 8 kilometrelik bağlantı yoluna karşı çıkan ve haklarında ‘iş ve çalışma hürriyetini engel’ suçlamasıyla dava açılan 13 kişi beraat etti.
Samsun'dan başlayan ve Artvin'e kadar Karadeniz'deki yaylaları birleştirme projesi Yeşil Yol'a karşı Çamlıhemşin'în Yukarı Kavrun ve Samistal yaylalarında eylem yapan 13 kişi hakkında ‘iş ve çalışma hürriyetini engellemek’ suçlamasıyla dava açılmıştı.
Bugün Pazar Adliyesi'nde görülen ve CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu da katıldığı davada 13 kişiye beraat kararı verildi.
Davanın avukatlarından İbrarim Demirci, "2016 yılında yol yapımı başladığı zaman iş makinelerini durduran arkadaşlar vardı. Onlar hakkında 'iş ve çalışma hürriyetinin ihlalinden' dolayı ceza davası açıldı ve 4 yıldır yargılanıyorlar. Bu süreçte Danıştay yolu iptal etti, Samsun İdare Mahkemesi Kavron-Samistal yolunu iptal etti ama yargılanan kişilerin ceza davası devam etti. 4 senedir bu insanlar buraya gidip geliyor. En sonunda mahkeme beraat kararı verdi" diye konuştu.
"Mücadeleyi Verenlere Selam Olsun"
Davada yargılanan vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya,"Biz hukuka güvenmeye devam edeceğiz, mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu ülkede mücadele edenler her zaman kazanamıyor ama sonuçta kazananlar hep mücadele edenler oluyor. Biz haklı mücadelemize sahip çıkmaya devam edeceğiz. O mücadeleyi verenlere selam olsun" dedi.
"Yeşil Yol Cezaevi Duvarıdır"
Yeşil Yol'u cezaevi duvarına benzeten Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, "1970'li yıllarda cezaevinde bir abimiz duvara şunu yazmıştı: 'O duvarınız bize vız gelir vız.' Bu Yeşil Yol, bir cezaevi duvarıdır. Ben de bu duvarlarınız bize vız gelir diyorum" diye konuştu.
"Hukuk Er Veya Geç Kafasını Kaldırır"
Yıllardır süren davanın sonunda lehlerine sonuçlandığını dile getiren davanın avukatlarından Yakup Okumuş, şöyle konuştu:
"Hukuk er ya da geç galip geliyor. Hukukun karakteri bu. Er veya geç kafasını kaldırır. Bugün alınan bu karar hukukun erdemini yükselten bir karar oldu. Mahkeme heyeti de çok doğru bir değerlendirme içerisinde oldu. Teşekkür ediyorum kendilerine de. Mücadelemiz Fırtına Vadisi'nde taş ocaklarına, HES'lere, ormanlara, yaylalara karşı devam edecek."
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Şubat 2020’de ‘yaylanın tanımı ve niteliğine aykırı bir biçimde yaylalar arasında yatay bir ilişki yaratarak yayla yerleşmelerinin özgünlüklerinin zayıflamasına sebebiyet vereceği’ gerekçesiyle projenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.