”YENİ SENDİKA RİZE İL TEMSİLCİSİ YILMAZ KESKİN “%2 KOTASI SENDİKAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ RESMEN KISITLAMAKTADIR.” DEDİ
“SENDİKALARA YÜZDE 2 KOTASI KABUL EDİLEMEZ… ”YENİ SENDİKA Rize İl Temsilcisi Yılmaz KESKİN “%2 Kotası Sendikal Hak ve Özgürlükleri Resmen Kısıtlamaktadır.” dedi.
“YENİ SENDİKA olarak, sendikalara %2 kota konusunda kanunlaştırılması düşünülen uygulamayı çok yanlış ve yersiz buluyoruz. Yüzde (%2) kotası sendikal hak ve özgürlükleri resmen kısıtlamaktadır.” Açıklamasında bulunan Keskin, “Uygulamaya cevap veremeyen kanun olamaz” dedi.
İl Temsilcisi KESKİN, “Sendikalara %2 kota konusunda kanunlaştırılması düşünülen uygulama ile 2022 Temmuz ayındaki sayıların baz alınması yanlıştır. 2022 Temmuz'da %2'yi aşmayan fakat bugün yüzde 2 barajını aşan sendikalara ne olacağı ise belirsizdir! Hepimiz biliyoruz ki bu uygulamanın bu haliyle hayata geçmesi halinde Türkiye'de sendikal hak ve özgürlükler ciddi şekilde yara alacaktır” dedi.
Siyasi İrade, Bu Tasarıyı Alkışlayanlar Tarafından Yanıltılmaktadır.
Yapılan düzenlemeyle Danıştay’ın yürütmesinin durdurulması kararının hükümsüz hale gelmesi hedefleniyor. Fakat gözden kaçırılan husus “Toplu Sözleşme Hükmü Kanundan Önce Uygulanır” ve yürürlükteki bir toplu sözleşme hükmü, kanunla bertaraf edilemeyeceğini belirten Keskin, “Danıştay kararı gereği %1 barajının uygulanması mümkün değildir. Toplu sözleşme 31 Aralık 2023 tarihine kadar yürürlükte olduğundan, sendika üyesi kamu görevlileri hiçbir ayrım olmadan 31 Aralık 2023 tarihine kadar ‘Aynı Oranda ve Tutarda Toplu Sözleşme İkramiyesinden’ faydalanacaklardır. Bu yönüyle bu hüküm ancak 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle uygulanma imkânına sahip olabilir” dedi.
İl temsilcisi Keskin, YENİ SENDİKA Genel Başkanı Metin MEMİŞ tarafından ilgili komisyonda TBMM Milletvekilleri bilgilendirilmiş ve Meclis Grup Başkanlarıyla görüşmeler yapılarak bu tasarının yanlış olduğunu ve bir an önce geri çekilmesi gerektiği yönünde yetkililere “Sendikalara Getirilmesi Düşünülen %2 Kotası Değerlendirme Raporunun” sunulduğunu ifade etti.
Hepimiz biliyoruz ki bu uygulamanın bu haliyle hayata geçmesi halinde Türkiye'de sendikal hak ve özgürlükler ciddi şekilde yara alacaktır. Ümit ediyoruz ki bu yanlıştan dönülür, bu tasarı ilgili komisyonlardan ve meclisten geçmez diyen Keskin, “Çalışanların özgürce sendikalaşma ve örgütlenme hakkının önüne rakamlarla baraj konulamaz” dedi.
Keşke yüzde 2 kota (baraj) uygulamasını talep eden ya da direten sendikal irade, çalışanların sosyal - özlük ve ekonomik haklarını ararken de aynı çabayı sarf etseydi diyen Keskin, “çalışanlar barajlar ile değil, haklarının aranmasıyla dilediği sendikalara özgürce üye olmalıdır” dedi.
“Üyelerin İstifalarını Engelleyemeyen İrade, İstifadelerin Önüne Baraj Koymaya Çalışmakta.”
İl temsilcisi Keskin, “Gelinen noktada yüzde 2 kota (baraj) uygulaması talebi ne demokraside ne özgürlük anlayışında ne uluslararası sözleşmelerde ne de Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) yasalarında yer bulmamaktadır” dedi.
“Çalışanlara baraj kurularak değil, onların haklarını arayarak üyelikleri kazanılmalı” diyen Keskin, “toplu sözleşme ikramiyesinin bu denli ön plana çıkarılarak açıkça çalışanların üç ayda bir ödenen ikramiyeye muhtaç oldukları ve bu nedenle üye olmak zorunda olacakları zannedilmektedir. Eğer böyle bir düşünce ve algı var ise bu çalışanlar adına çok acı bir durumdur” açıklamasında bulundu.
“Demokrasi ve özgürlük sözcüklerinin dillere pelesenk olduğu bu zamanda ve herkesin demokrasi ve özgürlüklerden bahsettiği 21. Yüzyılda hangi gerekçe olursa olsun çalışanların bir araya gelme, örgütlenme haklarının önüne engel konulmamalı ve duvarlar örülmemelidir” şeklinde açıklamasına devam eden Keskin, “BARAJLAR ANCAK VE ANCAK İNSANLIĞIN KULLANIMI İÇİN SU SAĞLAMAK VE TAŞKIN TEHLİKELERİN ÖNÜNE ENGEL KONMAK İÇİN İNŞA EDİLMELİDİR” dedi.
Çalışanlar toplu sözleşme ikramiyesine muhtaç bırakılmamalı diyen Keskin, “bu tasarının meclisten geçmeyeceğini ümit ederek, yüzde 2 kota uygulama talebini tüm çalışanların vicdanına bıraktığını” ifade etti.
İl temsilcisi Keskin, “Tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışan arkadaşlarımı sendikal özgürlükleri önüne baraj koyarak, üyeliklerini sınırlayan değil; sosyal - özlük ve ekonomik haklarını arayacak, bilimsel çalışmalar ile sorunları ortaya koyacak ve çözüm önerileri sunarak kazanımlar elde edecek Yeni ve Yenilikçi Sendikaya (YENİ SENDİKA) üye olmaya davet ediyorum” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.