Ücretsiz Osmanlı Türkçesi dersleri başlıyor
“Geçmişimizle irtibat kurarsak geleceğimizi daha doğru inşa ederiz” Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı önemli bir eğitim ve kültür projesini yenilenen protokol ile devam ettiriyor. Türkiye’nin 400^ü aşkın merkezinde açılan Osmanlı Türkçesi kursları devam ediyor. Konuyla ilgili Hayrat Vakfı Rize Temsilcisi ve il proje koordinatörü Yusuf Algan sorularımızı cevapladı.
Yusuf ALGAN
Hayrat Vakfı Rize Temsilcisi ve il proje koordinatörü
Projenin kapsamı ve amacı nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında 2012 Nisan ayında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde tüm Türkiye’de Osmanlı Türkçesi kurslarını başlatmış olduk.
Protokolün amacı şudur: “Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı işbirliği ile Milli kültürün en önemli kaynaklarını teşkil eden kütüphaneler, arşivler ile diğer şahıs ve kurumlarda mevcut olan Osmanlıca basma ve yazma eserleri okuyup anlayacak, bu eserlerdeki bilgi ve belgelerden azami derecede faydalanacak ve bunları kültür hayatına kazandıracak Osmanlı Türkçesi kurslarını ve Osmanlı Türkçesi’ni öğretecek elemanların yetiştirilmesiyle ilgili kurslar düzenlemek.
Protokol ne zamana kadar geçerli?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygun görmesiyle 2 senedir devam eden kurslarımız 5 yıl daha devam etmek üzere yenilendi.
Şu ana kadar kurslar kaç merkezde açıldı?
Türkiye geneli konusunda mutabakatımız var, bu da 900’den fazla merkez demek oluyor. Şu anda 400’e yakın il ve ilçe merkezimizde kurslarımızı açtık. Zamanla bu sayının arttığını görüyoruz. Rize ‘de Merkez, Ardeşen, Çayeli, Derepazarı, Kalkandere, Güneysu, Pazar ilçelerinde kurslarımız açıldı.
Kurs ücreti ne kadar?
Kurslarımız ücretsizdir. Bu hizmetle halkımızın geçmişiyle, milli ve manevi değerleriyle irtibat kurabilecek bir donanıma sahip olmasını istiyoruz. Aslında gayet kolay olan gerek Osmanlıca öğrenimini daha da kolaylaştırmak istiyoruz. Bununla birlikte kurslardaki eğitim disiplinini sağlamak adına kursiyerlerimizin devamlılığını temin etmeye gayret ediyoruz.
Kurslar için kimler müracaat edebilir?
Kurslara herkes müracaat edip her kesimden insan istifade edebilir.
Kursların sonunda sertifika veriliyor mu?
Kurslarımız tamamen uzman öğreticiler tarafından veriliyor ve kurs sonunda devamlılık sorunu olmayan ve imtihanda yeterli puan alan her kursiyerimize sertifika veriliyor. Elbette burada amaç sertifika değil, Osmanlı Türkçesi okumada başarı kazanmaktır. Sertifika ile de bu başarıyı belgelemiş oluyoruz.
Niçin Osmanlı Türkçesi?
Milli kültürümüzün temelini teşkil eden eserlerimizin hemen hemen tamamı Osmanlıcadır. Halbuki yeni neslimiz kim bilir hangi dedesinden kalmış bir kitap veya eski bir tapu senedinin, bir paranın,bir çeşme kitabesi,tarihi bir çarşı girişi, ya da belki hergün altından geçtigi üniversite giriş kapısında yazılı olan Osmanlıca metnin gerek muhteva gerekse estetik zevkini yudumlamaktan mahrumdur.
Kendi memleketimizde ecdadımızın her zaman şeref duyduğumuz bin yıllık şanlı bir tarih koridorundan bizlere armağan ettikleri sayısız güzide eserler bugün fikri ve estetik boyutta çoğumuza maalesef bir turiste olduğu kadar uzak, anlamsız ve yabancıdır.
Buna rağmen ne gariptir ki tamamen bize ait olan ve günümüzde artık Osmanlıca olarak tabir edilen Tarihi Türkiye Türkçesi’ni biz yazı dili olmaktan öte ayrı bir lisan zannedenlerimizin sayısı maalesef hiç de az degildir.
Ve yedi asır cihana hükmetmiş bir milletin çocukları artık önüne konulan çevirilerin dışında atalarının bugüne kadar ki kültür birikiminden istifade edememektedirler. Bu çevirilerin bir çogunun eksik ya da hatalı oldugu ise ayrı bir vakadır.
Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde yüzlerce kişilik kadroyla yıllardan beri üstelik sadece belgelerin tasnifine yönelik daha çok yıllara muhtaç çalışmaların da gösterdigi gibi her biri başlıbaşına birer deger olan bu güzide eserlerin, tarihi metin ve evrakların teker teker şimdiki yazıya çevrilmesine ne yeterli sayıda teknik elemanımız vardır ne de zaman buna müsaittir.
Üzüntüyle belirtelim ki batılı araştırmacıların hem konuşma dili cihetiyle Türkçeyi hem de bir yazı dili olan Osmanlı Türkçesini ögrenerek yaptıkları derli toplu araştırmalardan bugün osmanlının torunlarından ancak ingilizce bilenler istifade edebilirken bilimsel çevirileri yapılan bu yabancı kaynaklar da ne gariptir ki bir sokak ötede ki kendi milli kütüphanelerimizi referans göstermektedir.
Osmanlıcayı ögrenmek öz yurdunda kendi kültürüne yabancı kalmış bir neslin vicdan muhasebesinde ecdadına ve tarihine karşı vadesi çoktan dolmuş bir fikir borcudur.
Kayıt olmam için ne yapmam gerekiyor?
En yakınımızda bulunan bir halk eğitimi merkezine müracaat etmek yahut www.osmanlicaegitim.com sitesine girerek online olarak istenilen bilgileri doldurmak yeterli olacaktır.
Hayrat Vakfı’nı tanıyabilir miyiz?
Hayrât Vakfı, 1974 yılında Üstâd Bedîüzzamân Hazretleri’nin talebesi ve kendisinden sonra vazîfesini devrettiği en yakın da‘vâ arkadaşı Ahmed Husrev Altınbaşak tarafından İstanbul Küçükçekmece’de kuruldu.
Vakfımızın ana gayeleri, kuruluş senedinde şöyle tanımlanmıştır:
“Orta ve yüksek dereceli mekteplere, bütün meslekî okul ve enstitülere devam eden talebelere yurtlar açmak, yiyecek ve yatacak yerler temin etmek, onların daha bilgili, faziletli, ahlâklı, vatansever birer insan olarak yetişmeleri için meslekî ve kültürel kurslar, dershaneler, kütüphaneler ve eğitim kurumları açmak,
İhtisas için yurt dışına talebeler göndermek, gitmiş olanlara burs vermek, Mütevellî heyetinin ittifakı ile her türlü ilmî, tarihî, dinî eserleri basmak, neşretmek, Kur’ân-ı Kerîm basmak ve baskı işleri için dâhilden ve hariçten kâğıt ve matbaa makinaları temin etmek, matbaa kurmak,
Vakfa bağışlanacak menkul ve gayrimenkulleri vakıf gayesi istikametinde kullanmak, idare etmek, vakıf kaynaklarını geliştirmek,
Fakirlere, fakir hastalara, dul ve yetimlere vakfın imkânları nisbetinde her türlü yardımda bulunmak.”
Vakfımız, bu güzel ve ulvî gayeler istikametinde otuz iki senedir faaliyet göstermektedir.
HABER: Mustafa Yücel YAZICI
HABER: Mustafa Yücel YAZICI
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.