RİZE'DE, KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLERDEN ETKİLENEN İLLERDEN GELEN 5 BİN 466 DEPREMZEDE MİSAFİR EDİLİYOR
RİZE'DE, KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLERDEN ETKİLENEN İLLERDEN GELEN 5 BİN 466 DEPREMZEDE MİSAFİR EDİLİYOR
Asrın felaketinin yaşandığı depremin ilk anından itibaren Rize olarak tüm imkânları harekete geçirerek; 3510 personel, 177 ekskavatör, 11 ambulans, 33 dini sosyal hizmet aracı, 228 iş kamyonu, 17 itfaiye aracı, 223 kamyon, 794 muhtelif tipte araç ve donanım ile 251 tırdan oluşan yaşam ve ihtiyaç malzemesini deprem bölgesine gönderdik. Bugün itibarı ile 5466 kişi depremzedeyi de ilimizde misafir etmekteyiz.
Depremin ilk anından itibaren Rizeli vatandaşlarımızın yoğun hassasiyetleri neticesinde göndermek istedikleri yardımların toplanması, tasnifi ve transfer çalışmalarının yürütülmesi Gençlik Merkezinde hızlıca yapılarak deprem bölgelerinde bulunan AFAD depolarına teslimi için sevk ettik ve etmeye devam ediyoruz.
Depremin üçüncü günü, deprem bölgelerinden ilimizle gelmek isteyen vatandaşların transferlerinin sağlanması ve ilimize geldiklerinde barınma, yeme ve benzeri ihtiyaçların karşılanması amacı ile http://rizetekyurek.com/ platformunu devreye alıp, Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze bağlı Müftü Mahallesi Şimal AVM arkasında bulunan Rize Gençlik Merkezi’nde Valiliğimiz koordinasyonunda oluşturulan birimlerle ilimize gelen depremzede misafirlerimizin her türlü ihtiyacı karşılayacak şekilde oluşturduk. Ayrıca; gönüllü olarak deprem sahalarında çalışmak isteyen gönüllü vatandaşlarımızın planlı bir şekilde transferlerinin sağlanması süreci hazırlandı. Platform üzerinden talepler alınarak ihtiyaç duyulması durumunda bir plan dâhilinde sevkleri sağlandı.
Valiliğimiz koordinesinde depremin dördüncü günü itibarı ile; Kaymakamlıklarımız, Rize Belediyesi, ilçe belediyeleri, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü iş insanlarımızın katkılarıyla Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde 200 çadırlık “Rize Çadır Kenti” kurulum işlemlerini tamamlayarak misafirlerimizi ağırlamaya başladık.
Çadır kentin, çadır imalatı Rize Belediyesi atölyesinde; çadırların içerisinde kullanılacak sobalar meslek okullarımızda, diğer iç donanım ve sosyal donatı alanları kaymakamlıklarımız ve belediyelerimizin gayret ve emekleri ile sağlandı. Yakacak olarak kullanılacak odunların da ilimizden gönderildiği çadır kentin içerisinde; tuvalet, banyo, çocuk oyun alanı ve diğer sosyal donatı alanları da yer almaktadır.
Rize Valiliği Açık Kapı Şube Müdürlüğü deprem bölgesinden ilimize gelmek isteyen misafirlerimiz için transfer merkezleri ile irtibat kurarak bilgi akışı sağlayıp transferlerini gerçekleştiriyor. Bu aşamadan sonra ilimize ulaşan misafirlerimiz; Rize Gençlik Merkezi’nde kapıda görevli ekipler tarafından karşılanıyor. Misafirlerimiz ilk olarak İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne yönlendiriliyor. Burada, nerden geldikleri ve nerede konakladıklarının bilgisi alınıyor. Eğer konaklama ihtiyaçları varsa İl Kültür Müdürlüğü koordinesinde belirlenen konaklama yerlerine yerleştiriliyorlar. Emniyet Müdürlüğümüz tarafından her türlü gerekli güvenlik incelemesi yapılarak kayıtları alınan misafirlerimiz daha sonra Sağlık İl Müdürlüğümüz tarafından oluşturulan ekipler tarafından sağlık taramasından geçirilerek gerekli tetkiklerin ardından gerek görülmesi halinde hastane sevk işlemleri yapılıyor. Kronik hastalıkları ve kullandıkları ilaçların bilgisi alınarak takibi yapılıyor. Sağlık taramasından geçen misafirlerimize Rize Belediyesi tarafından oluşturulan alanda psikolog ve sosyal danışmacı tarafından yönlendirilme yapılıyor. Rizespor’dan gelen antrenörlerimiz gençlerimizle iletişim kuruyor. Müftülüğümüz tarafından görevlendirilen ekipler misafirlerimizle iletişim halinde oluyor. Burada Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan psikososyal destek bölümüne yönlendirilen aileler ön görüşmeye tâbi tutuluyor, gerek görülmesi halinde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından takipleri yapılıyor. Tüm işlemleri tamamlayan misafirlerin, gıda ve giyim marketinden ihtiyaçları temin edilerek Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sağlanan araçlar ile konaklamalarını yapılacak yerlere nakilleri sağlanıyor. Tüm bu işlemlerin yapıldığı zaman sürecinde Rize Yeşilay’ın gönüllü gençleri tarafından misafirlerimizin çocuklarının takipleri sağlanarak eğlenmeleri sağlanıyor.
Süreç ve konaklama işlemleri sağlanmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğünce eğitim ve öğretim faaliyetleri kapsamında afetzedelerin toplu bulunduğu yerler ve tespit edilen adresler ziyaret edilerek öğrencilerin okula devam etmeleri için alınacak tedbirler konusunda bilgilendirilmeler yapılmaktadır. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerimizin eğitim öğretime devam etmeleri için okul kayıtları yapılmıştır. Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul seviyesinde ikametlerine göre kolay ulaşabilecekleri okullara kayıtları yapılırken lise öğrencilerimizin de geldikleri okul türüne göre iş ve işlemleri Müdürlükte kurulan komisyonca gerçekleştirilmekte. Okula devam edecek misafir öğrencilerin taşımalı eğitim kapsamına alınması sağlanarak, malzeme ve kırtasiye ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Öğrencilerimizin okula devam ettikleri sürece kendilerine ve ailelerine psikososyal destek verilmesi sağlanacak, öğrencilerimizin hem ilimize hem de okula uyum sağlamaları için rehber öğretmenlerimiz ve psikolojik danışmanlarımız aracılığıyla psikolojik destek verilmeye devam edilecektir.
Bu süreçte Rize İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde acil sağlık hizmetleri, birinci ve ikinci basamak poliklinik sağlık hizmetleri için koordinasyon ekibi kurulmuştur. İlimizde 30 ile 120 arasında kişinin misafir edildiği tesis sayısı 19 olup günlük olarak kurulmuş olan sağlık odalarında planlama dâhilinde sağlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca psikososyal destek birimlerince de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda tüm taleplere cevap verilmektedir. Evlerde misafir edilenler dahil Sağlık koordinasyon grubu tarafından 1. 2. ve 3. basamak sağlık tesislerine ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirme, randevu, önceliklendirme ve ihtiyaç duyulduğunda transferleri dahil hizmet (tedaviler, ilaç ihtiyaçları, gözlük ihtiyaçları, poliklinik kontrol ve muayeneleri) sunulmaktadır.
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız da olduğu gibi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) öğrencisi olan, deprem bölgelerinde bulunan öğrenci ve aileleri ile irtibata geçilerek ilimize gelen ailelerin Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi misafirhanesi ve özel yurtlarda misafir edilerek barınma, giyim yemek gibi ihtiyaçlarının karşılanması sağlanmıştır. Burada misafir edilen ailelere üniversitemizce oluşturulan psikososyal ekipleri tarafından belli periyotlarla hizmet verilmektedir. Ayrıca; Rize Berberler ve Kuaförler Odası’na bağlı bay ve bayan kuaförler ilimize gelen depremzede misafirlerimizin kişisel bakım ihtiyaçlarını karşıladığı gibi hayırsever iş insanları, market ve eczaneler gibi birçok esnafımız destek vermiş ve vermeye devam etmektedir.
Valiliğimiz koordinasyonu ile yürütülen bu süreçler tüm paydaşların (Kaymakamlıklar, Belediyeler, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Gönüllüler ve Sivil Toplum Kuruluşları) gayret ve emekleri sayesinde gerçekleşmektedir.
Bu minvalde; soğuğa, ayaza, uykusuzluğa ve daha pek çok zorluğa rağmen cansiperane bir şekilde gayret gösteren tüm ekiplerimize, gönüllülerimize teşekkür ederiz. Acımız ne kadar büyük olursa olsun devlet-millet sırt sırta vererek tüm sıkıntıların üstesinden geleceğimize yürekten inanıyoruz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.