Rize Merkez Üçkaya Köyü Sakinleri Dereboyu Mevki İçin Yol Çilelerine Son Verilmesini İstiyor
Rize Merkez Üçkaya Köyü’nden bahsediyoruz. İstanbul’dan Rize’ye uzanan, Rize’den Erzurum’a açılan duble yolların gölgesinde bu köyün patikaları yöre halkının sırtında adeta bir kambur.
Haber : Mustafa Yücel YAZICI
Elbet de dünyanın en güzel yürüyüşü patika bir yol ile yeşilin kalbinden masmavi denizlere atılan adımlarda saklı ancak bu durum medeniyetin gölgesinde kalıyorsa ekonomiden, üretimden, verimlilikten ve dolayısı ile sağlıktan, eğitimden, güvenlikten ve huzurlu yaşamdan da bahsetmek mümkün olmaz. Rize Merkez Üçkaya Köyü sakinleri köy içinden geçerek Dereboyu Mevkiine ulaşmak istediklerinde tam olarak bu durumu yaşıyor ve medeniyetin gölgesinde kalıyorlar. Köy sakinleri; Rize’nin dağlarını tuneller ile aşan, denizlerini tepeleri ile buluşturan kamu gücünün burada da devreye girmesini ve yıllardır süregelen çilelerine son vermesini istiyor.
Öteden beri makam gözetmeksizin; Valilik, İl Özel İdaresi, Köy Hizmetleri, Belediye gibi çalmadıkları kapı kalmadığını belirten vatandaşlar; sırtlarında ağırlığınca çay yükü ile patika yollara mahküm edilmiş ve tarihin arka sayfalarında, medeniyetten uzakta kalmıştır.
Rize’de kamu gücünü temsil eden; siyasetçisinden, bürökratına kadar herkes Üçkaya Köyü sakinlerinin bu çağrısına kulak verir ve Rizeli Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği medeniyet çerçevesine Üçkaya Köyünü de sığdırır.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'nın bir açılış töreninde sarfettiği Şu sözleri hatırlarsak ;
“Yol, elektrik, içme suyu, atıksu gibi altyapı hizmetleriyle mimari eserler aynı zamanda medeniyet göstergesidir. Eğitim, sağlık, kültür gibi medeniyet unsurları bu altyapı üzerinde yükselir demişti.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'nın bu sözlerin ışığında; var olma ile başlayan aşma ve ulaşma arzusu hiç kuşkusuz insanoğlu için de en büyük hedeftir. Üretimin, ekonominin ve medeniyetin yegane unsurlarından birisi olan yol; bölgenin adı Karadeniz olunca daha büyük bir önem kazanıyor. Dağların denizleri çelik zırhlı bir duvar gibi hapsettiği bölgede dağları, tepeleri aşmak; denizlere, derelere kavuşmak çetin bir hal alıyor.
Üretim ekonomisinde tarihi rolü bulunan Karadeniz’in incisi Rize’de de durum tam olarak böyledir. Küresel çay ekonosininde yüzde altılık bir oran ile dünya sıralamasında beşinci sırayı dolduran Rize; ekonomik değeri en yüksek tarım ürünlerinden birisi olan çayı ile ülke ekonomisine büyük katkılar sunmaktadır. Pazar, Hemşin, Çamlıhemşin, Ardeşen, Çayeli ve adını ülke sathına yaymış tüm ilçeleri ile ekonomik bağımsızlığı için çay tarımına umudunu bağlamış; tarihi ve doğal güzellikleri ile turizmi sırtlamış bu küçük coğrafyanın en büyük zorluğu yol ve ulaşımdır. Hemen hemen bütün köyleri bu zorluğa bir karşılık bulmuş durumda. Bölge halkının patika yollardan duble yollara uzanan hikayesinin en güzel kısımlarının yazıldığı son dönemlerde bu hikayede uzun cümleler ile yer alması gereken bir köy daha var ki; yıllardır çektiği çileyi bir patikadan öteye taşıyamamanın hüznünü yaşıyor.
Köy sakinleri yıllardır sorun olan bu patika yolunun bir an önce yapılmasını talep ediyorlar.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.