Mehmet Aslankaya ve Mehmet Bekaroğlu Savaşı Başlıyor...

Mehmet Aslankaya ve Mehmet Bekaroğlu Savaşı Başlıyor...

CHP’de Kongre Süreci Başladı, Aslankaya Geri mi Dönüyor ?

7 Haziran 2015 seçimlerine kısa bir süre kala sürpriz bir kararla yıllardır il başkanlığı görevini yürüten seçilmiş CHP Rize il başkanı Mehmet Aslankaya’yı görevden alan CHP Genel merkezi yeni yönetim kurma işini Mehmet Aslankaya yönetiminde yer alan Mesut Rakıcı’ya vermişti.

Mesut Rakıcı görevi alır almaz tartışmalı yeni yönetimi kurup seçim çalışmalarına başlamıştı. Tartışmalı yönetim diyorum çünkü Mesut Rakıcı’nın yönetimindeki bir çok isim hala CHP’lilerin içine sinmiş değil. Yönetiminde Mehmet Bekaroğlu destekli eski Saadet partili isimlere yer veren Rakıcı bir çok eleştiriye kulak tıkayarak bildiğini okudu ve sonu hüsran oldu.

Acemi yönetimle seçimlere giren atama il başkanı ve ekibinin eline seçimlerde Kenan Bıyık kozu verildi. Kenan Bıyık Mehmet Aslankaya’nın görevden alınmasını bekliyor, Aslankaya görevden alınırsa Milletvekili adayı olurum diyordu. Aslankaya’nın görevden alınmasının ardından Milletvekilliği adaylığını açıklayan ve büyük umutlarla Rize’ye getirilen Bıyık, Rize’de AKP üzerindeki o kadar tepkiye rağmen kötü yönetilen seçim kampanyası sayesinde hem seçimi kaybetti hem de siyasi hayatına büyük bir darbe vurdu.

KENAN BIYIK KAZANABİLİRDİ

Aslında rüzgar Kenan Bıyık tarafından esiyordu. Millet AKP’den sıkılmış Rize’li farklı bir ses olmasını istiyordu. Bu görüşlerde AKP’nin büyük etkisi vardı. Acemice yapılan temayül yoklamaları ve STK oylamaları sayesinde aday adayı olan hiçbir ismi listeye koymaması AKP’ye büyük dezavantaj sağlamıştı.Seçim başladığında CHP’li yöneticilerden “Kenan Bıyık’ı gönderdik biz Tahsin Ocaklı için çalışıyoruz” tarzında rehavet dolu sözler dökülüyordu. Fakat CHP’nin atama yönetimi tarafından beklenilen olmadı. AKP’nin bu açıklığı iyi  değerlendirilemedi. Çok kötü bir seçim kampanyası yöneterek seçime başlarken kazanmış olan Kenan Bıyık’ın seçimi kaybetmesini başardılar. Seçim kampanyası dönemince üstün bir enerji ve çalışma örneği gösteren Kenan Bıyık kampanyasını tek başına yürüttü. Bir not olarak CHP Rize kadın kollarıda Kenan Bıyık ile paralel olarak üstün bir çalışma örneği göstererek Bıyık’ın seçim döneminde en büyük destekçileri oldular.

ASLANKAYA MUM İLE ARANDI

Aslankaya’nın görevden alınmasına sevinen parti içi muhalif kesimden bile yaşanan son seçim hüsranını görünce “ Mehmet Aslankaya olsaydı böyle olmazdı” sesleri yükselmeye başladı. Gerçi yeni atama yönetim hala yaşanan bu seçimi başarı olarak görüyor, aslında seçim başlarken kazanılmış olan seçimi kaybederek yıkılması zor bir başarıya imza attıkları doğru.

ŞİMDİ NE OLACAK

Partiye tam anlamıyla sahiplenemeyen yeni atama yönetim kuruluna, partide tam anlamıyla sahiplenmiş değil. Partililerin bir çoğu Kenan Bıyık ve Partisine zarar vermemek adına kendini avutup seçim dönemi sessiz kaldı. Fakat şimdi olağan kongre süreci başladı. Şimdi herkes eteğindeki taşları dökecek. Parti içerisinde şimdiden atama yönetimin gideceği seçime girmeyeceği girerse de kazanamayacağı söylentileri dilden dile dolaşmaya başladı. Zaten seçim dönemi bile nadir görünen atama yönetim kurulunun seçim sonrası CHP il binasının altından bile geçmediği konuşuluyor.

ARDEŞEN EKİBİ

İl başkanının Ardeşen’den çıkmasını isteyen Ardeşen ekibi Aslankaya’nın görevden alınmasının ardından hummalı bir çalışma yürütmüş ve olağan kongreye odaklanmışlardı. Fakat Tahsin Ocaklı’nın belediye seçimlerinde aldığı oyu bile alamaması Ardeşen ekibinin elini zayıflattı. Kongre sürecine açıktan dahil olacak olan Mehmet Bekaroğlu ise Rize il başkanının ilçelerden değil merkezden olması yönünde tavrını ortaya koymuştu. Bu durumda Ardeşen’den bir il başkanı çıkma olasılığı çok zayıf görünüyor.

İL BAŞKANINI MERKEZ BELİRLER

Delegelerde gücü elinde tutan CHP Merkez ilçe ,Rize İl başkanını belirleyecek gibi görünüyor. Merkez ilçe başkanı Recep Durmuş aday olacak ilk isim gibi görünüyor. Fakat bu sefer CHP İl kongresinde İki veya daha fazla aday çıkması bekleniyor. CHP’nin bu dönemki il kongresi çok hareketli bir kongre olacağının sinyallerini şimdiden vermeye başladı.

ASLANKAYA GERİ Mİ DÖNÜYOR ?

Kongre döneminin en büyük sürprizi ise Eski İl Başkanı Mehmet Aslankaya olacak gibi. CHP Genel merkezinin kendisine vermiş olduğu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığı görevini elinin tersi ile iten Mehmet Aslankaya görevden alındığından beri sessizliğini koruyor. Yıllardır siyaset yapan Mehmet Aslankaya’nın bu sessizliği bile rakiplerini tedirgin ederken yaklaşan kongrede bir planı olduğu kulaktan kulağa yayılıyor. Eğer Mehmet Bekaroğlu Rize’de yapılacak olan İl ve ilçe kongrelerine taraf olursa Mehmet Aslankaya’da Bekaroğlu’nun karşısında taraf olur. Delegeler üzerinde hala gücü olan Mehmet Aslankaya’nın kendisinin mi aday olacağı yoksa bir adayı mı destekleyeceği henüz netleşmedi ama CHP’nin yapacağı bu kongrede Bekaroğlu ve Aslankaya savaşı yaşanacak gibi görünüyor.

Hala partinin bir çok kesiminin tepkisini üzerine çeken Bekaroğlu mu yoksa yılların siyasetçisi Mehmet Aslankaya mı kazanacak bunuda önümüzdeki günlerde göreceğiz

Osman Kaptan



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.