Hasan Karal: 'Eksiğimiz var'

Hasan Karal: 'Eksiğimiz var'

Rize Milletvekili Hasan Karal, Türkiye`de doktor ihtiyacı sıralamasında birinci Ankara’nın ikinci Rize’nin olduğunu söyledi.

 Türkiye'de doktor ihtiyacı probleminin olduğunu vurgulayan Rize Milletvekili Hasan Karal; 300 bin nüfuslu ilimizde yaklaşık 600 civarında doktor olduğunu söyleyerek; “Eğitim Araştırma Hastanesi'nin baştan beri Üniversite'ye bağlı olmasını istiyorduk. Üniversite diyor ki; bize bağlanırsa ben bu insanların maşlarını karşılayamam, öğretim üyeleri Rize'de duruyorsa maddi geçinme kolaylığındandır. Tıp fakültelerinin sayısını iki katına çıkardık. 40 tane idi 81 tane yaptık. Biz iktidara geldiğimiz zaman Türkiye’de 120 bin doktor vardı ve 200 bin doktora ihtiyaç vardı. Şuanda 170 binlere çıkardık. Doktorlar maalesef 2 yada 3 senede yetiştirilmiyor. Bir inşaat mühendisi gibi değil. Her geçen yıl da tıpta yeni branşlar açılıyor. Geçen günlerde Kamu Hastaneleri Birliği Başkanlığından bir tane çocuk nörolojisi talep ettim. Samsun'dan Sarp’a kadar bir tane olduğu cevabını aldım. Oda Trabzon'da Prof. Dr. Ali Cansu başka da yok. Peki ne yapacağız. Türkiye'de çocuk nörolog sayısı 250 tanedir. Geçmişte yetiştirilmemiş. O zamanlar bu ülkede bizden az olsun sadece bizden bahsedilsin mantığına hakimdi. Bu mantık yeni yeni kırılıyor. Ne diyoruz biz 2023 yılında yani 8 sene sonra giden doktorun yerine yeni bir doktor alabilme seviyesine geleceğiz. Mecburi hizmet için tayin ediyoruz. Ne diyoruz; ya gideceksin yada gideceksin. Türkiye'de doktor ihtiyacı sıralarında birinci Ankara ikinci Rize. Sağlık Bakanlığı da diyor ki ben ne yapayım. Biz şunları ifade ediyoruz; Batum’dan Artvin’den Of, Sürmene’den hastalar Rize’ye geliyor. Ama bunu şöyle yorumluyorlar. Marmaris'in nüfusu yazın 1,5 milyona çıkıyor, kışın nüfusu 80 bin. Nüfus oranına bakarsak bunun altından kalkamayız biz. Her ilin yıllık ortalama nüfusu dikkate alınıyor” diye konuştu. 

“KALP DAMAR VE ONKOLOJİDE TRABZON'DAN ÖNDEYİZ”

Araştırma Hastanesinin ilerde bir tıp fakültesine dönüşebileceğinin planlanmayarak yapıldığını ifade eden Karal; “Burası bir devlet hastanesidir mantığı ile yapıldı. İleride buranın tıp fakültesine dönüşebileceğini düşünselerdi böyle olmazdı. ANAP döneminde yapılanması başlamıştı % 70 onlar %30 unu da biz tamamladık. İktidara geldiğimiz zaman inşaat durmuştu bir çivi çakılmamıştı. Biz hastaneyi yenilemeyi düşünüyoruz ama daha öncelikle Ovit Tüneli’nin bitmesi gerekiyor. Nüfus yoğunluğunun arttığını ispatlamamız lazım. Rize'de toplam bin hasta yatağı bulunmaktadır. Türkiye standartlarına göre normal bir sayıdır. Ankara'da biz bu durumu sayın bakanımızla konuşacağız. Bu şekilde iki hastane yerine bir tane devasa hastane düşüncesindeyiz. Yinede hastanemiz çok modern bir hastanedir. Hasta sevkiyatlarımız %70 düştü, çok ciddi bir orandır. Bizim en büyük problemimiz Rizeli doktorlarımızın Rize'ye sahip çıkmalarıdır. Kalp damar ve onkolojide Trabzon'dan öndeyiz. 80 senenin eksikleri 8 seneye sıkıştırılması mümkün değil. Kalp krizi ani hastalıklara müdahale edebilecek güçlü bir ekibimiz var. İnsanlara imkansızlıktan dolayı öldü gitti demiyoruz. Allaha hamd olsun. Rize'deki sağlık birimleri bizden ne istemişse biz onlara veriyoruz. İlimizde görüntülü anjiyo yapılıyor. Geçenlerde Kars iline giden bir kişi orada doktor olmadığından bizi aradı. Bizde ambulans helikopteriyle kendisini aldırdık. Eskiyle karşılaştırıldığında kıyas edilemeyecek gelişmeler sağladık. Bu hizmetlerimizi daha ilerilere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.