Gençlerle Kıraathaneler Aslına Dönüyor

Gençlerle Kıraathaneler Aslına Dönüyor

Rize Gençlik Merkezi gençlere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve okuma kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla, " Kıraathaneler Aslına Dönüyor" adı altında projeyi hayata geçirdi.

 Osmanlı döneminde çay, kahve içilerek; gazete, dergi ve kitap okunan kıraathaneleri yeniden eski hüviyetine kavuşturmak isteyen Gençlik ve Spor Bakanlığı ''Kıraathaneler Aslına Dönüyor'' Projesini devreye soktu. Gençlik merkezlerinin öncülüğünde gerçekleştirilen bu proje ile kahvehanelerde vakit geçiren gençler başta olmak üzere vatandaşların çay, kahve eşliğinde kitap okuması sağlanıyor.

Gençlik Merkezi üyelerinin katılımı ve gönüllü gençlerin ortak sitesi olan Genç Gönüllüler adresinden yapılan duyuru ile toplanan gençler Gülbahar Mahallesi Serender Kıraathanesinde toplanarak çay eşliğinde kitaplarını okudular, sohbet ve muhabbet yaptılar.


Rize Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Çelik “Bilindiği üzere kıraat okumak hane ev- yer manasına gelmekte ve iki kelimenin birleştirilmesiyle kıraathane kelimesi okuma eylemi gerçekleştirilen, okunulan yer manasına gelmektedir. Dolayısıyla temel düşünce olarak büyük ceddimizin bilhassa kuran-ı kerim okunarak hasbihal ortamında tartışma, tanışma, sohbet ve ikramların yapılabileceği ortamlar oluşturulması düşüncesiyle kıraathaneleri oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Fakat zamanla kıraathanelerin bu aslı görevinden uzaklaştığı, kıraathanelerin çeşitli şans oyunlarının oynandığı ve toplumumuz için çok değerli olan zamanın boş işlerle geçirildiği yerler haline geldiği gözlenmektedir. Bu çerçevede Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Rize Gençlik Merkezi olarak bu konuya olan duyarlılığımızı siz değerli katılımcılar aracılığı ile sayın halkımıza duyurmak ve bu konuda kıraathanelerin asli konumuna döndürülmesine bir nebzede olsa katkıda bulunmak amacıyla bir arada bulunuyoruz. Dileğimiz kıraathanelerin okunan, tartışılan, hoş sohbet ortamlar içerisinde kaynaşan ve kaynaştıran yerler haline gelmesi ve toplumun her kesiminin boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirdiği yapıya kavuşturulmasıdır. Bu düşüncelerle şahsım ve kurumum adına katılımınızdan dolayı bir kez daha teşekkür eder saygılar sunarım” şeklinde açıklama yaptı.





HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.