
Doğu Karadeniz’de 2025 Yaş Çay Sezonu İçin Geri Sayım Başladı
DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNİN GEÇİM KAYNAĞI OLAN ÇAY SEZONUNUN AÇILMASINA SAYILI GÜNLER KALDI. RİZE, ARTVİN, TRABZON, GİRESUN VE ORDU İLLERİNDE İSE ÇAY MÜSTAHSİLLERİ TARAFINDAN SON HAZIRLIKLAR TAMAMLANIYOR
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 2025 yaş çay sezonu için hazırlıklar tamamlanmak üzere. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde çay müstahsilleri, sezon öncesi bahçelerinde son düzenlemelerini yapıyor.
Çayını Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) satmayı planlayan üreticiler, sezon öncesinde budama işlemini gerçekleştirirken, ÇAYKUR dışında alım yapacak olan müstahsiller ise doğrudan gübreleme çalışmalarına geçti. Bahçelerinde gübreleme işlemini tamamlayan üreticiler, son olarak ot temizliği yaparak sezonun açılmasını bekliyor.
ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, 2025 yaş çay sezonunun erken başlayarak sağlıklı şekilde tamamlanmasını hedeflediklerini belirtti. Alim, “Alım yerlerimizin bakım ve onarım işlemleri tamamlandı. Üreticilerimizin çaylık bakımlarıyla ilgili çalışmaları için eksperlerimizle birlikte sahada olacağız. 1 Mayıs itibariyle sezona hazır hale geleceğiz. Hatta daha erken de hazır olabiliriz,” dedi.
Bu yıl kış mevsiminde etkili olan kar yağışının çay rekoltesine olumlu katkı sağlayacağını ifade eden Alim, “Kar suyunun toprağı damla damla havalandırması, çayın daha sağlıklı ve kaliteli sürgünler vermesine yardımcı oluyor. Bu nedenle bu yılki kış koşulları verim açısından olumlu yansıyacak” diye konuştu.
Çay müstahsili Melih Tümer ise bu yıl sezon hazırlıklarının hava şartları nedeniyle geciktiğini söyledi. Tümer, “Yaklaşık 6-7 yıldır çayla uğraşıyoruz. Normalde Nisan başında gübreleme yapardık, ancak bu yıl havaların geç ısınması nedeniyle işler sarktı. Bizim bulunduğumuz 400-450 rakım seviyesinde ciddi bir zarar yaşanmadı ancak yüksek kesimlerde zirai donlar görüldü” ifadelerini kullandı.
Gübreleme sırasında dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Tümer, “Gübreyi çayın yapraklarına değil set aralarına veriyoruz. Aksi halde güneşli ya da ıslak havalarda yapraklar yanabiliyor ve bu da rekolteyi düşürebiliyor. Bu riski önlemek için gübre sonrası çayı silkeliyoruz veya dikkatlice setlerin arasına serpiyoruz” dedi.
Doğu Karadeniz'de binlerce ailenin geçim kaynağı olan çay tarımında gözler artık sezonun resmen başlayacağı tarihe çevrildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.