
Anzer Balı’nda Sahteciliğe Karşı Mücadele Sürüyor: “Üretimin Bin Katı Kadar Sahte Bal Satılıyor”
RİZE MUHTARLAR FEDERASYONU BAŞKANI VE ANZER BALLI KÖY MUHTARI REMZİ GÜZEL, DÜNYACA ÜNLÜ ANZER BALI’NDA ARTAN SAHTECİLİĞE KARŞI MÜCADELE ETTİKLERİNİ, ANZER YAYLAMIZDA ÜRETİLEN BAL MİKTARININ BİN KATI KADAR SAHTE ‘ANZER BALI’ SATILMAKTADIR” DEDİ
Anzer Yaylası’nda 2 bin 300 rakımda ve 40’ı endemik olmak üzere 400’ü aşkın çiçek türüyle üretilen Anzer Balı, sağım işlemleri tamamlandıktan sonra Hacettepe Üniversitesi’nde analiz ediliyor. Olumlu sonuç alan ballar, Rize Arıcılar Birliği tarafından 250 gram, 500 gram ve 1 kilogramlık kavanozlara dolum yapılarak mühürleniyor. Coğrafi İşaret Tescili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan ballar, yalnızca kooperatifler aracılığıyla satışa sunuluyor.
Ancak son yıllarda, Anzer adı kullanılarak yayla ile ilgisi olmayan sahte ballar piyasaya sürülüyor. Bu durumun hem tüketicileri hem de üreticileri mağdur ettiğini belirten Muhtar Remzi Güzel, sahtecilikle mücadele ettiklerini şu sözlerle ifade etti:
“İkizdere ilçesinin Anzer Vadisi’nde yer alan Ballı ve Çiçekli köylerinde, hava şartlarına bağlı olarak yılda en fazla 5 ton Anzer Balı üretilebilmektedir. Ancak piyasada bu miktarın bin katı kadar sahte ürün satılıyor. ‘Anzer’ ibaresi, tüketiciyi yanıltacak şekilde kullanılıyor. Oysa coğrafi tescile sahip olmayan hiçbir bal, Anzer Balı değildir.”
Güzel, coğrafi tescil işaretinin ambalaj üzerinde mutlaka bulunması gerektiğini vurgularken, kooperatifler dışında hiçbir kurumun temsilci ya da bayilik yetkisi olmadığını ifade etti:
“Bazı satış noktalarının, kooperatif isimlerini kullanarak sahte ürün sattığını biliyoruz. Oysa Anzer Balı yalnızca kooperatiflerimiz aracılığıyla ve coğrafi işaretle birlikte satılmaktadır.”
Vatandaşlara çağrıda bulunan Güzel, sahte baldan şüphelenildiğinde Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine şikâyette bulunulması gerektiğini söyledi:
“Anzer Balımızı korumaya kararlıyız. Sahtecilikle mücadelemiz sürecek. Hem markamızı hem tüketiciyi korumak için üzerimize düşeni yapacağız.”
Öte yandan, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan 180’in üzerinde “Anzer” ibaresi içeren marka tescili alındığını belirten Güzel, bu durumun kötüye kullanıldığını ve Tarım İl Müdürlüğü’nü coğrafi işaretsiz ürünlere karşı denetim yapmaya davet etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.