ORDU’DA TARIM ALETLERİNİN GELİŞMESİ İLE BİRLİKTE SEMERCİLİK MESLEĞİ UNUTULMAYA YÜZ TUTARKEN, 60 YILDIR MESLEĞİNİ DEVAM ETTİREN SEMER USTASI AZMİ KENAN DİKMEN , BU İŞİ KENDİSİNDEN SONRA YAPABİLECEK ÇIRAK YETİŞMEDİĞİNİ BELİRTİ

ORDU’DA TARIM ALETLERİNİN GELİŞMESİ İLE BİRLİKTE SEMERCİLİK MESLEĞİ UNUTULMAYA YÜZ TUTARKEN, 60 YILDIR MESLEĞİNİ DEVAM ETTİREN SEMER USTASI AZMİ KENAN DİKMEN , BU İŞİ KENDİSİNDEN SONRA YAPABİLECEK ÇIRAK YETİŞMEDİĞİNİ BELİRTİ

Tarım aletlerinin gelişmesi ile birlikte semercilik mesleği unutulmaya yüz tutarken, 60 yıldır mesleğini devam ettiren semer ustası, bu işi kendisinden...

Tarım aletlerinin gelişmesi ile birlikte semercilik mesleği unutulmaya yüz tutarken, 60 yıldır mesleğini devam ettiren semer ustası, bu işi kendisinden sonra yapabilecek çırak yetişmediğini belirtiyor.

Aslen Giresunlu olan ve Dereli ilçesinde ilkokulu bitirip ustasından çıraklık eğitimi aldıktan sonra semerci dükkanı açan Azmi Kenan Dikmen, uzun yıllar mesleğinde devam etti. Tarımda motorlu araç kullanımı yaygınlaşınca at, eşek ve katır gibi yük taşımada kullanılan hayvanlara da talep azaldı. Bu nedenle iş yerini kapatmak durumunda kalan 72 yaşındaki Azmi Kenan Dikmen, Ordu ve Giresun illerinden müşterilerin taleplerine göre semer tamiratı için mobil hizmet veriyor.

"Tamir yapılacak semerler birikince beni arıyorlar, yerinde tamiratını yapıyorum"

Azmi Kenan Dikmen, yaklaşık 60 yıldır devam ettirdiği mesleğinin durma noktasına geldiğini belirterek, "Ben 1962 yılında ilkokulu bitirdim ve çıraklık eğitimi aldım. Sonrasında 1964 yılında ustadan ayrıldım ve 1965 yılında Giresun'un Dereli ilçesinde semerci dükkanı açtım. O günden bu yana çalışıyorum. Son yıllarda tarım düştüğünden ve köyler göç verdiği için hayvancılık azaldı, o nedenle bu meslek de bitti. Şu anda vatandaşlar tamir edilecek semerleri birikince beni arıyorlar. Ben de gelip yerinde dolduruyorum ve tamiratını yapıyorum" dedi.

"Günlük 5-6 tane semer tamiratı yapabiliyorum"

Ordu ve Giresun'da bu mesleği devam ettirdiğini kaydeden Dikmen, "Yaz aylarında yaylalara gidiyorum, hayvancılıkta kullanılan at, katır, merkep semerlerini yapıyorum. Son yıllarda hayvancılık azaldı ve tarım aletleri, patpat gibi aletler çıkınca insanlar bahçelerine yol yaptı. Bu nedenlerden dolayı bizim işler de azaldı. Tamir fiyatları işine göre değişiyor, günlük 5-6 tane tamir yapılabiliyor" diye konuştu.

"Şu anda benden başka yapan yok, çırak da yetişmiyor"

"İnşallah tarım canlanır ve bu meslek ölmez ama zor gibi duruyor" diyen Dikmen, "Bizden sonra bu meslek bitiyor, yetişen olmaz. Köylerde hayvan da olmadığı için kimse yetişmez, yetişse de kendisine bakamaz. Şu anda bölgede benden başka bu işi yapan da yok" ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.