Bir Zamanlar Ülkenin Kumaş İhtiyacını Karşılıyordu, "kadınlar Dokuyor” Projesiyle Yeniden Üretimine Başlandı

Bir Zamanlar Ülkenin Kumaş İhtiyacını Karşılıyordu, "kadınlar Dokuyor” Projesiyle Yeniden Üretimine Başlandı

GİRESUN'UN ŞEBİNKARAHİSAR İLÇESİNE BAĞLI YAKLAŞIK 300 NÜFUSLU TAMZARA İLÇESİNDE BİR ZAMANLAR ÜRETİLEREK YURTDIŞINA İHRAÇ EDİLEN TAMZARA DOKUMASININ UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ EL SANATLARI PROJESİ ÇERÇEVESİNDE YENİDEN ÜRETİMİNE BAŞLANDI

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesine bağlı yaklaşık 300 nüfuslu Tamzara ilçesinde bir zamanlar üretilerek yurtdışına ihraç edilen Tamzara dokumasının Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Projesi çerçevesinde yeniden üretimine başlandı.

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde 19. yüzyılda çoğu evde dokunan, İran, Suriye, Mısır gibi ülkelerde satılan Tamzara dokuması, 1989 yılında tezgahların tamamen susmasının ardından "Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Projesi" ile yeniden dokunmaya başlandı. İlçenin 332 nüfuslu Tamzara Mahallesi'nde açılan Tamzara dokuması kursunun usta öğreticisi Esra Hasarı, "Geçmişi 1800'lü yıllara kadar dayanan Tamzara dokuması, bir zamanlar Tamzara Mahallesi'nde her evde dokunurmuş ve Osmanlı coğrafyasındaki ülkelerin yanı sıra İran gibi ülkelere de ihraç edilirmiş. Ülkenin kumaş ihtiyacını karşılayan Tamzara dokuması, daha sonra 1937 yılında Atatürk'ün kararnamesiyle kurulan kooperatif aracılığıyla üretilmeye devam etmiş. Bu kooperatif uzun yıllar devam ediyor ancak 1989 yılında tamamen üretim bitiyor ve unutulmaya yüz tutuyor. Giresun Üniversitesi'nin Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Projesi ile Tamzara dokuması yeniden dokunmaya başlandı. Şu anda mahallemizde neredeyse bütün ev kadınları açılan kurs sayesinde Tamzara dokumasını öğrendi ve aile ekonomilerine katkı sağlamaya başladı" dedi.

Orijinal deseniyle yüzde yüz pamuktan üretiliyor

Tamzara dokumasının özelileriyle ilgili de bilgi veren Hasarı, "Bir zamanlar ülkenin kumaş ihtiyacını karşılayan, hatta Akdeniz ülkelerine ihracatı yapılan Tamzara dokuması günümüzde sadece bilenlerin aldığı bir kumaş haline gelse de tanıtılmasıyla yeniden talebin artacağına inanıyoruz. Türk Patent ve Marka Kurumundan 2019'da coğrafi işaret tescili alan Tamzara dokuması, marka haline getirilerek pazarlanması ve kadın istihdamına katkı sağlanması amacıyla "Kadınlar Dokuyor Projesi" ile üretilmeye devam ediyor. Tamzara dokuması geçmiş yıllarda biraz daha kalın bir kumaş olarak kenevir, pamuk, ipekten üretilirken, günümüzde yüzde yüz pamuktan üretilmekte, orijinal desen kullanılmakta ve boyalarımızı da kendimiz yapmaktayız. Bir dönem nasıl ki Tamzara yöresi geçimini tamamen bu dokumadan kazandıysa, bugün de aynı şekilde bütün kadınlarımızın aile ekonomilerine katkı sağlaması yolunda önemli bir mesafe kat edilmiştir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.